Észak-macedón kormányfő: árt az EU hitelességének a csatlakozási tárgyalások halasztása

Európa

Csalódottságát fejezte ki országa európai uniós csatlakozási tárgyalásainak újabb halasztása miatt Zoran Zaev észak-macedón miniszterelnök szerdán Brüsszelben, hozzátéve, hogy a lépés árthat az EU hitelességének és a helyi lakosság elkötelezettségének.

Sajtóértekezletén a kormányfő arra figyelmeztetett, hogy amennyiben az Európai Unió nem lesz jelen vagy gyengeséget mutat a Nyugat-Balkánon, akkor más szereplők próbálhatják majd betölteni a vákuumot. Ezzel elemzők szerint elsősorban Oroszországra, Kínára és Törökországra utalhatott.

Az EU-tagországok illetékes szakminiszterei előző nap a francia kormány ellenállása miatt végül nem tudtak megegyezni Albánia és Észak-Macedónia csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről. A kérdés az uniós vezetők csütörtökön kezdődő csúcstalálkozóján is napirenden lesz.

Johannes Hahn bővítéspolitikáért felelős uniós biztos hangsúlyozta, hogy a két nyugat-balkáni állam végrehajtotta a feltételként előírt reformokat, s ezt az EU-nak díjaznia kell, máskülönben elbátortalaníthatja a csatlakozni kívánó országokat a reformfolyamatban.

“Például ebben az esetben nem lenne ösztönző Szerbia és Koszovó számára, hogy mélyreható párbeszédet kezdjenek jövőbeli kapcsolatukról” – mondta.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.