A walesi kormány az EU-ban maradás mellett szállna síkra egy újabb népszavazáson

Európa

A walesi kormány az Egyesült Királyság európai uniós tagságának fenntartása mellett szállna síkra egy esetleges újabb népszavazáson az országrész munkáspárti miniszterelnöke, Mark Drakeford szerint.

“A walesi Munkáspárt és a walesi munkáspárti kormány döntése egyértelmű” – idézte szerdán a BBC a politikust, aki hozzátette, a brit Munkáspárt felkínálja majd az EU-ban maradás lehetőségét, és a walesi kormány emellett fog kampányolni.

Mark Drakeford ezzel arra utalt, hogy a brit parlament legnagyobb ellenzéki erejét alkotó Munkáspárt országos vezetője bizalmatlansági indítvány benyújtását helyezte kilátásba Boris Johnson konzervatív kormányfő ellen a brit európai uniós tagság megállapodás nélküli megszűnésének elkerülésére. Jeremy Corbyn továbbá javaslatot tett egy általa vezetett átmeneti egységkormány létrehozására, amely kérné a Brexit jelenleg érvényes október 31-i határidejének meghosszabbítását, hogy előrehozott választásokat írhasson ki, ennek kampányában pedig egy második népszavazásért szállna síkra, lehetőséget adva az embereknek, hogy döntsenek a kilépés feltételeiről, beleértve az EU-ban maradás lehetőségét is.

Jeremy Corbyn mindazonáltal nem közölte, hogy támogatná-e az európai uniós tagság fenntartását. A walesi miniszterelnök és a párt ottani vezetője viszont azt mondta, a walesi kormány mindenképpen a bennmaradás mellett tenné le a voksát.

A brit EU-tagságról szóló 2016-os népszavazás után a Mark Drakeford elődje, a szintén munkáspárti Carwyn Jones által vezetett walesi kabinet még a kilépést támogatta, de szoros gazdasági kapcsolatok fenntartását szorgalmazta a kontinenssel.

Mark Drakeford szerint egy esetleges jövőbeni munkáspárti brit kormány “másfajta párbeszédre törekedne az EU-val, és bármilyen referendum is követné ezt, a bennmaradás mindenképp a lehetőségek között lenne”.

A walesi miniszterelnök reagált a napokban kiszivárgott kormányzati jelentésre is, amely élelmiszer- és gyógyszerhiány veszélyére, hónapokon át tartó fennakadásokra és a nyugtalanság növekedésére figyelmeztet a rendezetlen Brexit esetén. Mark Drakeford szerint a Citromsármány kódnevű dokumentumban foglaltak tükrözik a walesi kormány aggodalmait.

Michael Gove, a brit kormány megállapodás nélküli kilépésre való felkészülésért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy fokozták az előkészületek ütemét Boris Johnson kormányfő július 24-i hivatalba lépése óta. A kiszivárgott dokumentumban az is szerepelt, hogy a rendezetlen Brexit az Egyesült Királyság hat fő olajfinomítója közül akár kettőnek a bezárásához is vezethet. A Valero energetikai cég több mint ötszáz főt foglalkoztat a Wales délnyugati részén, Pembroke városában lévő finomítójában. Ezzel kapcsolatban a térség parlamenti képviselője, a konzervatív Stephen Crabb hangsúlyozta, hogy a megállapodás nélküli kilépés ugyan megnehezítené a Valero számára a beruházások növelését, de a vállalat “semmilyen módon sem utalt arra”, hogy a rendezetlen Brexit a pembroke-i üzemének végét jelentené.

A walesi és a skót kormány egyaránt aggodalmának adott hangot a brit kormány arról szóló terveivel kapcsolatban, hogy a megállapodás nélküli kilépés esetén nem vezetne be importvámot az üzemanyagra. Hangsúlyozták, hogy ez hátrányba hozhatná a stratégiai jelentőségű szektort.

Walesben a szavazók szűk többsége, 52,53 százaléka a kilépésre voksolt a 2016-os népszavazáson. A megállapodás nélküli Brexit, amelytől a Boris Johnson vezette brit kormány nem zárkózik el, azonban súlyos gazdasági nehézségeket okozhat az országrésznek a helyiek aggodalmai szerint.