Hargita megye prefektusa: nemzeti stratégiára van szükség a székelyföldi románok nemzeti identitásának megóvására

Európa

Nemzeti stratégia kidolgozását sürgette hétfőn Jean-Adrian Andrei, a székelyföldi Hargita megye prefektusa, aki így reméli biztosítani azoknak a románoknak a nemzeti identitáshoz való alkotmányos jogát, akik romániai településeken élnek számbeli kisebbségben.

A román kormány Hargita megyei megbízottja a 27. alkalommal megszervezett Marosfői Nyári Egyetem megnyitóján beszélt erről. A rendezvény a Románián belül vagy az ország határain kívül élő, veszélyeztetettnek tekintett román közösségek fóruma. Az eseményről az Agerpres közszolgálati hírügynökség számolt be.

Jean-Adrian Andrei szerint szükség van egy olyan kormányhivatalra, amelyik a számbeli kisebbségben élő romániai román közösségekkel foglalkozik, s amelynek hivatalnokai figyelemmel követik e közösségek helyzetét, jelentéseket készítenek róluk, amelyek aztán megalapozzák a későbbi intézkedéseket.

A prefektus szerint gazdasági stratégia kidolgozására is szükség van Hargita és Kovászna megye számára, hiszen “a gazdaság útján nyílik a legjobb lehetőség az etnikumközi súrlódások csillapítására, a román lakosság térségből való elvándorlásának a kiküszöbölésére és a fiatal generációk szülőföldjükre való visszaáramoltatására”. A prefektus szerint arra is nagy szükség van, hogy az állam pénzügyi segítséget nyújtson a két megyében zajló rendezvények számára. Úgy vélte, ezek olyan feladatok, amelyeket a székelyföldi román közösség nem tud egyedül elvégezni. Ezekhez a román állam beavatkozására van szükség.

A prefektus úgy vélte: a román identitáshoz köthető intézmények – az oktatás, az egyház és a civil szféra is – finanszírozási nehézségekkel küzd a térségben. Ezért azt szorgalmazta, hogy a Marosfői Nyári Egyetem résztvevői fogalmazzanak meg felhívást a román identitás megőrzése, a térségbeli gazdasági, kulturális, oktatási és hagyományőrző tevékenységek állami finanszírozására. Szerinte ugyanis ez közép és hosszú távon kedvező hatással lehet a román közösség számára.

Kovászna megyében a lakosság 22,1 százaléka, Hargita megyében a lakosság 13 százaléka vallotta magát románnak a legutóbbi, 2011-es népszámláláson.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.