Uniós bíróság: az illetékes magyar bíróság megváltoztathatja a menekültügyi hivatal vonatkozó határozatát

Európa

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal nemzetközi védelem iránti kérelem elutasításáról szóló határozatát megváltoztathatja az illetékes bíróság, amennyiben a hivatal nem veszi figyelembe arra vonatkozó megállapításait, hogy hazájának történő kiadatása esetén fennáll az érintett alapvető jogai megsértésének veszélye – közölte az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága egy orosz üzletember Magyarországon beadott menekültügyi kérelmét érintő ítéletében hétfőn.

Az ügy előzménye, hogy egy politikai tevékenységet is folytató orosz üzletember ellen büntetőeljárás indult Oroszországban.A férfi Magyarországra menekült, ahol nemzetközi védelem iránti kérelmet nyújtott be. A kérelmét vizsgáló Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal úgy találta, hogy a férfit sem politikai, sem más alapon történő üldöztetés, sem pedig halálbüntetés, vagy kínzás, kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmód nem fenyegeti a hazájában. Mindezek alapján a hivatal a férfi kérelmét elutasította.

A döntés ellen az érintett keresetet terjesztett elő, amelynek során az eljáró nemzeti bíróság megállapította, hogy a menekültügyi hatóság nem tárta fel megfelelő mértékben az ügy körülményeit, ezért a megtámadott határozatot megsemmisítette és új eljárás lefolytatására utasította.

A magyar bíróság arra keresi a választ, hogy uniós jogba ütközik-e az a magyar jogszabály, amely szerint a magyar bíróságok nem változtathatják meg a menekültügyi hatóságnak az uniós menekültügyi szabályokba ütköző határozatát, hanem azokat csak megsemmisíthetik és a hatóságot új eljárás lefolytatására utasíthatják.

Az Európai Unió Bírósága ítéletében mindenek előtt arra emlékeztetett, hogy a vonatkozó uniós irányelv értelmében a nemzetközi védelmet minden olyan nem uniós polgár számára el kell ismerni, aki megalapozottan fél faji, illetőleg vallási okok, nemzeti hovatartozása, politikai meggyőződése vagy meghatározott társadalmi csoporthoz való tartozása miatti üldöztetéstől, vagy aki az irányelvben meghatározott egyéb súlyos sérelem elszenvedése tényleges veszélyének van kitéve. Amennyiben tehát az említett feltételek teljesülnek, úgy a tagállamok kötelesek a nemzetközi védelem megadására, és e tekintetben nem rendelkeznek semmilyen mérlegelési jogkörrel.

Kimondták: ellentétes a hatékony jogorvoslathoz való uniós joggal az a magyar rendelkezés, amely azt eredményezi, hogy a nemzetközi védelem iránti kérelem elbírálásáról szóló határozatot hozó hatóságnak nem kell figyelembe vennie a határozat felülvizsgálatát végző, majd az azt megsemmisítő nemzeti bíróság azon megállapítását, hogy a kérelmező esetében fennállnak a nemzetközi védelem elismeréséhez szükséges feltételek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük