Európai Parlament

Nem tudott még frakciót alakítani a brit Brexit Párt és az olasz Öt Csillag Mozgalom

Európa

Nem tudott frakciót alakítani a szerdai hivatalos határidőig a brit Brexit Párt és az olasz Öt Csillag Mozgalom az új Európai Parlamentben (EP) – közölték névtelenséget kérő illetékesek a Politico brüsszeli hírportállal.

A cikkben rámutattak, hogy a két párt később is létrehozhat képviselőcsoportot vagy csatlakozhat egy, már meglévőhöz, amennyiben azonban ez továbbra sem sikerül, akkor jóval korlátozottabb lehetőségeik lesznek a felszólalásra, nem lesz sok esélyük befolyásos tisztségekre a testületen belül, kevesebb lesz a pénzügyi támogatásuk, illetve csökkenni fog a személyzetük létszáma is.

A két párt vezette frakció az előző ciklusban Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája (EFDD) néven működött.
Hermann Kelly, az EFDD szóvivője azt mondta a Politicónak, hogy július 15-ét, az EP második plenáris ülésének kezdetét tekintik “informális határidőnek”.

Külön csoport létrehozásához minimum 25 képviselőnek kell megállapodnia legalább hét uniós tagállamból. A létszám önmagában könnyen meg is lenne, mivel a Brexit Párt nyerte a legtöbb mandátumot (29) egész Európában, egyelőre azonban kérdéses, hogy a másik feltételnek is sikerül-e eleget tenni.

Sajtóhírek szerint ráadásul az Öt Csillag Mozgalom megpróbált csatlakozni más frakciókhoz, elsősorban a zöldekhez.
Nigel Farage, a Brexit Párt vezetője nemrégiben elvetette annak lehetőségét, hogy pártja csatlakozzon az olasz Liga vezette, Szabadság és Nemzetek Európája (ENF) elnevezésű frakcióhoz.