Európai Határ- és Parti Őrség: Az első EU-n kívüli közös művelet indítása

Európa

Az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség – az albán hatóságokkal együttműködve – a mai napon indítja el az első közös műveletet egy olyan harmadik országgal, amely az EU közvetlen szomszédságán kívül esik. Az Ügynökség csapatait – albán határőrökkel együtt – május 22-től fogják kihelyezni a görög-albán határra, hogy megerősítsék a határigazgatást és fokozzák az EU külső határainak biztonságát, valamennyi érintett országgal teljes egyetértésben. Ez a művelet új korszakot jelez az EU és a nyugat-balkáni partnerek közötti, határokon folytatott együttműködés terén, és újabb lépést jelent az Ügynökség teljes körű működése felé.

A nyitórendezvényre Albániában, Tiranában kerül sor, Dimitrisz Avramopulosz, a migrációs ügyekért, az uniós belügyekért és az uniós polgárságért felelős biztos, Fabrice Leggeri, az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség ügyvezető igazgatója, Edi Rama, albán miniszterelnök és Sandër Llehaj, albán belügyminiszter jelenlétében.

Dimitrisz Avramopulosz, a migrációs ügyekért, az uniós belügyekért és az uniós polgárságért felelős biztos a következőket mondta: „Az európai határ- és partvédelmi csapatok legelső EU-n kívüli bevetésével teljesen új fejezetet nyitunk a migráció és a határigazgatás terén Albániával és az egész nyugat-balkáni régióval folytatott együttműködésünkben. Ez tényleges változást és valódi történelmi lépést jelent, ami közelebb hozza ezt a régiót az EU-hoz azáltal, hogy összehangolt és egymást kölcsönösen támogató módon, közös kihívásokkal szembenézve működünk együtt, például a migráció hatékonyabb kezelése és közös határaink védelme terén.”

Fabrice Leggeri, az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség ügyvezető igazgatója így nyilatkozott: „A mai nap mérföldkövet jelent ügynökségünk, valamint az Európai Unió és Albánia közötti szélesebb körű együttműködés számára. Elindítjuk az első, Európai Unión kívüli, első teljes körű közös műveletet, hogy támogassuk Albániát a határellenőrzés és a határokon átnyúló bűnözés elleni küzdelem terén.”

Míg végső soron Albánia felel határainak védelméért, az Európai Határ- és Parti Őrség képes lesz mind technikai, mind operatív támogatást és segítségnyújtást biztosítani. Az európai határ- és partvédelmi csapatok támogatni tudják majd az albániai határőröket, például a határátkelőhelyeken végzett ellenőrzések és az engedély nélküli beutazás megakadályozása során. A Görögországgal közös albán határon végzett összes műveletet és kiküldést az albán és a görög hatóságokkal teljes egyetértésben kell majd végrehajtani.

A művelet megkezdésekor az Ügynökség 12 uniós tagállamból (Ausztria, Horvátország, Csehország, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Lettország, Hollandia, Románia, Lengyelország és Szlovénia) érkező 50 tisztviselőt, 16 járőrkocsit és 1 hőkamerával felszerelt járművet fog bevetni, hogy támogassa Albániát a határellenőrzés és a határokon átnyúló bűnözés elleni küzdelem terén.

A kiemelt harmadik országok és az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség közötti megerősített együttműködés hozzá fog járulni az irreguláris migráció hatékonyabb kezeléséhez, tovább fogja növelni a biztonságot az EU külső határain, valamint meg fogja erősíteni az Ügynökség azon képességét, hogy fellépjen az EU közvetlen szomszédságában, miközben közelebb hozza egymáshoz az érintett területeket és az EU-t.

Háttér-információk

Az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség abban az esetben végezhet bevetéseket és közös műveleteket a szomszédos harmadik országok területén, ha előzőleg az Európai Unió és az érintett ország jogállási kérdéseket szabályozó megállapodást köt. Az Albániával megtárgyalt és 2018 októberében aláírt jogállásról szóló megállapodás 2019. május 1-jén hatályba lépett. Ez az első ilyen jellegű, nyugat-balkáni partnerországgal kötött működő megállapodás.

Hasonló megállapodásokat parafáltak Észak-Macedóniával (2018 júliusában), Szerbiával (2018 szeptemberében), Bosznia-Hercegovinával(2019 januárjában) és Montenegróval (2019 februárjában); ezek véglegesítése folyamatban van.

Az Európai Parlament és a Tanács az Európai Bizottság év eleji javaslata alapján megállapodott az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség további megerősítéséről, amely megfelelő szintű célkitűzést biztosít azon közös kihívások kezeléséhez, amelyekkel Európának szembe kell néznie a migráció és a határok igazgatása terén, lehetővé téve az EU közvetlen szomszédságán kívüli országokban folytatott közös műveleteket és a kiküldéseket.

http://europa.eu