Kereskedelem az EU és az USA között: a Bizottság üdvözli, hogy megkezdődhetnek a tárgyalások

Európa

Az Európai Bizottság üdvözli a Tanács mai határozatát arról, hogy elfogadta a tárgyalási irányelveket az Egyesült Államokkal folytatandó kereskedelmi tárgyalásokhoz. Ezzel folytatódik Juncker elnök és Trump elnök 2018. júliusi közös nyilatkozatának végrehajtása.

 

Az Európai Unió tagállamai két megállapodás tekintetében adtak a Bizottságnak zöld utat az Egyesült Államokkal folytatandó hivatalos tárgyalások megkezdéséhez: az egyik a megfelelőségértékelésre, a másik pedig az ipari termékekre kivetett vámok eltörlésére vonatkozik. A tárgyalási megbízásokra az Európai Bizottság alig három hónapja tett javaslatot. A mostani határozat összhangban áll az Európai Tanács márciusi ülésének következtetéseivel, amelyekben az EU vezetői „a 2018. július 25-i USA-EU közös nyilatkozat valamennyi elemének gyors végrehajtását” sürgetik.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke így nyilatkozott:„Az Európai Unió megvalósítja mindazt, amiben 2018. július 25-én Trump elnökkel megállapodtunk. Olyan, mindenki számára előnyös kereskedelmi kapcsolatokat szeretnénk, amelyekkel jól jár az EU, de az Egyesült Államok is: el akarjuk törölni az ipari termékekre kivetett vámokat, mert ezáltal mintegy 26 milliárd euróval bővülhet az EU és az Egyesült Államok exportja. Az Európai Unió és az Egyesült Államok gazdasági kapcsolatai a legfontosabbak közé tartoznak a világon. Szeretnénk a közöttünk folyó kereskedelmet a tavaly júliusban megmutatkozott konstruktív szellemben tovább erősíteni.

Az EU kereskedelempolitikáért felelős biztosa, Cecilia Malmström hozzátette:„Örvendetes ez a döntés, és hozzá fog járulni a kereskedelmi feszültségek enyhítéséhez. A magunk részéről készen állunk a két célirányos megállapodásról folytatandó hivatalos tárgyalások megkezdésére. Ezek a megállapodások az Atlanti-óceán mindkét oldalán kézzelfogható előnyöket hoznak majd az emberek és a gazdaság számára. Meggyőződésem, hogy a két fél közötti kereskedelem útjában álló akadályok lebontása mindenki számára előnyös lépés.

A tárgyalási irányelvek két, az Egyesült Államokkal kötendő megállapodásra irányulnak:

  • az egyik szigorúan az ipari termékek területén folytatott kereskedelemre összpontosít, tehát nem terjed ki a mezőgazdasági termékekre,
  • a másik pedig a megfelelőségértékelésről szól majd, és segítségével a vállalatok könnyebben fogják tudni igazolni az Atlanti-óceán mindkét oldalán, hogy termékeik megfelelnek a műszaki követelményeknek.

A Bizottság az uniós kormányok által elfogadott irányelvekkel összhangban tovább fogja vizsgálni a megállapodás lehetséges gazdasági, környezeti és társadalmi hatásait, figyelembe véve a nemzetközi megállapodásokban – többek között az éghajlatváltozás területén elfogadott Párizsi Megállapodásban – vállalt uniós kötelezettségeket is. Ennek során a Bizottság – csakúgy, mint a teljes tárgyalási folyamat során – rendszeres párbeszédet folytat majd az Európai Parlamenttel, a tagállamokkal, a civil társadalommal és valamennyi érdekelt féllel, összhangban az Európai Bizottság átláthatósági vállalásaival. Az inkluzív kereskedelempolitika iránti elkötelezettsége részeként például a Bizottság jelenleg nyilvános konzultációt folytat az önkéntes szabályozás területén folytatandó együttműködésről.

Az Európai Bizottság által készített gazdasági elemzés szerint az ipari termékekre kivetett vámokat eltörlő EU-USA megállapodás 2033-ig 8%-kal növelné az USA-ba irányuló uniós exportot, és 9%-kal az Egyesült Államok EU-ba irányuló exportját. Ez azt jelenti, hogy az uniós export további 27 milliárd euróval, az amerikai pedig 26 milliárd euróval növekedne.

Háttér-információk

Közvetlenül Juncker elnök és Trump elnök 2018. július 25-i megbeszélésének, valamint a felek által elfogadott közös nyilatkozatnak köszönhetően nem került sor újabb vámok kivetésére (a gépkocsik és a gépjárműalkatrészek tekintetében sem), és az EU és az Egyesült Államok hozzálátott a jelenlegi ipari vámok teljes felszámolásához, valamint az együttműködés javításához.

Azóta az EU és az Egyesült Államok az EU–Egyesült Államok főtisztviselői munkacsoport keretében dolgozik a nyilatkozatban foglalt intézkedések végrehajtásán.

A Bizottság 2019 januárjában terjesztette a tagállamok elé az Egyesült Államokkal szembeni ipari vámok megszüntetésére, valamint a megfelelőségértékelések megkönnyítésére vonatkozó tárgyalási megbízásról szóló javaslatait. Ezek jóváhagyási folyamatát véglegesíti a mai határozat.

A közös nyilatkozat egyéb vonatkozásait illetően: jelenleg az Egyesült Államok Európa fő szójabab-beszállítója, és rövidesen tovább bővítheti piacát, miután az Európai Bizottság határozatot hozott az amerikai szójabab bioüzemanyagok előállítására való felhasználásának engedélyezésére vonatkozó eljárás megindításáról. A legfrissebb adatokat az Európai Bizottság holnap fogja közzétenni. Az újabb adatok szerint 2018 októberében és novemberében jelentősen emelkedett az Egyesült Államokból származó cseppfolyósított földgáz (LNG) behozatala is. Az EU emellett több olyan területet megállapított, ahol az Egyesült Államokkal a szabályozási kérdésekben folytatandó önkéntes együttműködés gyors és számottevő eredményekre vezethet.

További információk

Az EU és az Egyesült Államok közös nyilatkozata, 2018. július

A Bizottság által készített gazdasági elemzés

Forrás: Európai Bizottság – Sajtóközlemény (www.europa.eu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.