Haza akar térni Janukovics az új államfő beiktatása után

Európa

Viktor Janukovics, a 2014-es Majdan-tüntetések nyomán leváltott és Oroszországba menekült volt ukrán elnök vissza akar térni Ukrajnába azután, hogy Petro Porosenko átadta az államfői tisztséget utódjának – közölte a megbuktatott elnök ügyvédje, Vitalij Szergyuk, akit az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett.

Szergyuk szavai szerint Janukovics hazatérésén már évek óta dolgoznak ügyvédei. Rámutatott arra, hogy a menesztett elnök Oroszországban csak ideiglenesen tartózkodik. “Védői mindent elkövetnek, hogy helyreállítsák jogait, és bebizonyítsák, hogy az ellene felhozott vádak politikai és nem jogi természetűek voltak” – hangsúlyozta Szergyuk. Meggyőződése szerint a kijevi elnökváltás után esély lesz arra, hogy a Janukovics elleni eljárás ne legyen átpolitizált.

Az orosz sajtó által megszólaltatott ügyvéd hozzáfűzte: a védelem kiáll Janukovics jogai mellett attól függetlenül, hogy Ukrajna megválasztott új elnöke, Volodimir Zelenszkij milyen álláspontot képvisel az ügyben.
Örömét fejezte ki Janukovics hazatérési tervére reagálva Jurij Lucenko ukrán főügyész a Facebookon írt bejegyzésében. Hozzátette, hogy Ukrajnában a volt elnököt bírósági ítélet várja hazaárulásért, ezen felül már előkészítették ellene a vádiratot a Majdan-tüntetők lelövetésének megszervezéséért.

Hozzáfűzte, hogy az ukrán rendvédelmi hatóságok ezért már “türelmetlenül, konvojjal és bilinccsel várják” haza Janukovicsot.

Január 24-én egy kijevi bíróság 13 év börtönre ítélte távollétében a leváltott elnököt hazaárulásért, amiért segédkezett Moszkvának az Ukrajna elleni orosz agresszió végrehajtásában, a Krím félsziget elcsatolásában és a Donyec-medencei fegyveres konfliktus kirobbantásában. Az ítéletet Janukovics védői megfellebbezték, ezért még nem jogerős.

2104. február 18. és 20. között az euroatlanti integrációt és hatalomváltást követelő kijevi Majdan-tüntetések végnapjaiban a rendfenntartók rohamot indítottak a demonstrálók ellen, és éles lövedékkel nyitottak tüzet rájuk, aminek következtében több mint százan vesztették életüket. A vérontást elítélve a parlament több mint kétharmados többséggel február 22-én menesztette hivatalából Janukovicsot, aki akkor már menekülőben volt Oroszország felé.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük