A védőnőket köszöntötték Debrecenben

A védőnőket köszöntötték Debrecenben

Egyetem

109 éve jött létre az Országos Stefánia Szövetség, ezen belül pedig megalakult a Védőnői Szolgálat. Ebből az alkalomból a Debreceni Egyetem Klinikai Központja és a város közös ünnepségen köszöntötte a védőnőket. A Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet Pósa utcai épületében rendezett eseményen a legkiemelkedőbb tevékenységet végző védőnőket díjazták is.
A Debreceni Egyetem Klinikai Központjának égisze alatt működő, 2019-ben megalakult Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet Iskola- és Óvodaegészségügyi Szolgálata mellett 2023. július elsejével létrejött a Vármegyei Védőnői Szolgálat, Hajdú-Bihar mintegy 150 védőnői feladatokat ellátó szakembere került a Klinikai Központ kötelékébe. A szervezeti változás eredményeképp az intézményben jelenleg több mint 250 védőnő látja el tevékenységét.

1915. június 13-án Stefánia belga királyi hercegnő védnökségével jött létre az Országos Stefánia Szövetség az Anyák és Csecsemők Védelmére, ezen belül pedig megalakult a Védőnői Szolgálat is. A Védőnői Szolgálat 2013-ban Magyar Örökség Díjat kapott, 2014-ben bekerült a Magyar Értéktárba, majd a Hungarikumok Gyűjteményébe.

Tényi Renáta, az Országos Kórházi Főigazgatóság Védőnői Szakmai Osztályának vezetője köszöntőjében arról beszélt, hogy többek között az informatikai fejlődésnek, a társas kapcsolatok és a családi szerkezetek átalakulásának is köszönhető, hogy a társadalmi igények folyamatosan változnak. Ehhez pedig a védőnői hivatásnak is alkalmazkodnia kell, megújulásra van szükség.

Szöllősi Anna, a Klinikai Központ ápolási és szakdolgozói igazgatóhelyettese kitért arra, hogy a védőnők tevékenysége szerteágazó. A várandósság korai szakaszától kísérik az édesanyákat, a gyerekeket, a családokat, megszervezik a szűrővizsgálatokat, védőoltásokat készítenek elő, egészségnevelő programokat biztosítanak, ugyanakkor kapcsolatot tartanak az egészségügyi-, a gyermekjóléti-, és a szociális ellátórendszerben dolgozó szakemberekkel.

A Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet, és ezen belül a védőnői szolgálat tevékenységének alapja az egyetem, a Klinikai Központ és a város együttműködése. Az egyetem és a Klinikai Központ vezetősége támogatja munkánkat, emellett mindig számíthatunk a város segítségére is. Ezért is örülök, hogy a vármegyei védőnők is bekerültek ebbe a jól működő rendszerbe

fejtette ki Papp Csaba, a DE KK DAEFI igazgatója.

Az ünnepségen kiemelkedő tevékenységükért jutalmat vehettek át a Böszörményi úti és a biharkeresztesi védőnők, az év védőnőjének járó elismerést pedig idén Ötvös Andreának ítélték oda.

Fotó: unideb.hu