Tovább erősítette üzbég kapcsolatait a Debreceni Egyetem

Tovább erősítette üzbég kapcsolatait a Debreceni Egyetem

Egyetem

Először járt a Debreceni Egyetemen a Samarkand State Architecture and Construction University rektora, Cigdem Turkyilmaz. A Szilvássy Zoltán rektorral és Kiszil Okszána koordinációs és stratégiai igazgatóval folytatott megbeszélésén bemutatta az üzbég intézmény két és fél éve megkezdett átalakításának elveit, illetve azokhoz kapcsolódva a Debreceni Egyetemmel tervezett együttműködési elképzeléseket.

Spanyol, német és horvát egyetemekkel van kapcsolatunk Európában, ezeken felül pedig kínai partnerekkel dolgozunk együtt elsősorban a robotika terén. Szeretnénk a Debreceni Egyetemmel is együttműködni, oktatói, kutatói, hallgatói csereprogramokat, közös képzéseket és kutatási projekteket indítani

– fejtette ki Cigdem Turkyilmaz.

A Debreceni Egyetemen 44 üzbég hallgató tanul jelenleg, számuk a legutóbbi éves statisztika óta megduplázódott. Legtöbben közülük az Informatikai, az Egészségtudományi és a Műszaki Kar szakjait választották, hárman pedig doktori képzésben vesznek részt.

Orbán felavatta Taskentben az Üzbég-Magyar Burgonyakutató Központot

A lehetséges együttműködések kapcsán az intézmény kutatási stratégiáját és szerepvállalását tekintve Szilvássy Zoltán rektor kiemelte a négyes hélix innovációs struktúrában indított, kutatásharmonizációval tervezett projektek jelentőségét, illetve az azok nyújtotta lehetőségeket.

Több tudományterületen folynak kutatásaink, melyekhez kapcsolódhatna a Samarkand State Architecture and Construction University, ezek lehetnek például gyógyszerészeti, illetve agrár jellegűek is

mondta Szilvássy Zoltán.

Az együttműködési területek körét az üzbég intézményvezető az orvostudományokkal is bővítené idővel, miután orvosi kar indítását is tervezi a Samarkand State Architecture and Construction University.

Cigdem Turkyilmaz a Főépületben tartott találkozót követően a DE Műszaki Karára is ellátogatott, ahol tárgyalt a kar vezetőivel, majd számos laboratóriumot is megtekintett. Az egyetemi látogatás a Gazdaságtudományi Karon ért véget, ahol a rektor részt vett egy előadáson, majd találkozott a dékáni vezetéssel.