237 állatorvost avattak az Állatorvostudományi Egyetem 237. tanévében

Egyetem

Az Állatorvostudományi Egyetem 237. tanévének doktorrá avató és diplomaátadó ünnepségein február 23-án 106 magyar és 131 angol nyelven tanult állatorvostan-hallgató szerzett képesítést. A pályakezdő szakembereket Dr. Sótonyi Péter rektor, Dr. Nagy István agrárminiszter és Dr. Gönczi Gábor, a Magyar Állatorvosi Kamara elnöke köszöntötte.

Életük egyik sorsfordító nagy napján osztozunk ünnepi érzéseikben. Amikor esküjük után befogadjuk Önöket állatorvosi karunkba, mint kollégáinkat, akkor legyen első gondolatuk a köszöneté. Köszöneté mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy állatorvossá válhassanak, szüleiknek, családjuknak, barátaiknak, támogatóiknak, évfolyamtársaiknak és végül, de nem utolsó sorban tanáraiknak

– kezdte beszédét Dr. Sótonyi Péter rektor.

A továbbiakban az egyetem vezetője arról szólt, hogy az intézmény dolgozóinak és az itt végzetteknek minden okuk megvan arra, hogy büszkén, felemelt fejjel gondoljanak Alma Materükre, hittel és bizalommal tekintsenek az egyetem és a magyarországi állatorvosképzés jövőjére.

A campuson egy olyan nemzetgazdasági léptékkel is kiemelkedő jelentőségű nagyberuházás folyik, amely az egész épületegyüttest megszépíti, és funkcionálisan is megújítja. Emellett számos sikert könyvelhettünk el az elmúlt évben, hiszen a magyar akkreditációt követően szeptemberben az Állatorvosképző Intézmények Európai Egyesülete már negyedik alkalommal teljeskörűen akkreditálta Alma Materünket. Ezáltal reálisan értékelnek minket a világban. A jelentés megállapítja, hogy „a budapesti Állatorvostudományi Egyetem büszkén foglalhatja el helyét az európai partnerintézmények között. Az ott végzettek megállják helyüket mind elméleti, mind gyakorlati felkészültségben, összehasonlítva őket külföldi kollégáikkal.

Az új működési struktúra példaértékű eredményei közé sorolta azt, hogy az Egyetemet fenntartó Marek József Alapítvány kuratóriuma Ösztöndíjat hirdetett meg a haszonállat-gyógyászat és az élelmiszerlánc-biztonság iránt elhivatott, a későbbiekben e szakterületeken dolgozni szándékozó állatorvostan-hallgatók számára, és az elsőéves magyar nyelvű hallgatók létszámát 50 százalékkal emelte meg.

Dr. Nagy István agrárminiszter köszöntő beszédében elmondta, hogy az állatorvosok alapvető szerepet töltenek be az állatok egészségének védelmében, a fertőző betegségek elleni fellépésben és a vágásra szánt állatok húsának vizsgálatában. A világ e téren jelenleg számos nehézséggel néz szembe. A kihívások megoldásához a hallgatók minden tudást megszerezhettek egyetemi tanulmányaik alatt.

Hazánk állategészségügyi szakembereinek a madárinfluenzával és a sertéspestissel is szembe kell nézniük – mutatott rá. – Az eddigi tevékenység sikerességét mutatja, hogy Magyarországon, a házi sertésekben továbbra sincs jelen a fertőzés, ugyanakkor továbbra is prioritás a betegség elleni védekezés. Folyamatos kockázatot jelent az északkeleti határvidéken a veszettség, a háború miatt ugyanis elmaradt az ukrán vakcinázás. Feladatot jelent továbbá a sertés PRRS vírus és a szarvasmarha-gümőkór kordában tartása, valamint a rezisztens kórokozóktól való védekezés.

Dr. Gönczi Gábor, a Magyar Állatorvosi Kamara elnöke köszöntőjében megállapította, büszkék lehetnek az új állatorvosok, mert életük legnagyobb szellemi teljesítményét jelzi a doktori diploma. Örömmel állapította meg, hogy soha ennyire jó, egymást segítő, egymást tisztelő kapcsolat nem volt az állatorvoslás különböző területei között, mint napjainkban. Az Egyetem pedig az István utcai kampusz felépítése óta nem esett át olyan nagy szellemi és tárgyi befektetésen, mint ami jelenleg zajlik. Az elnök külön is köszönetet mondott Dr. Sótonyi Péter rektornak és Bendik Bernadett gazdasági főigazgatónak.

Az ünnepségen Életfa Díj kitüntetésben részesült Dr. Brydl Endre professzor az állathigiénia területén folytatott meghatározó oktatói tevékenysége és szakmai életútja elismeréseként.

A Szenátus professor emeritus címet adományozott Dr. Tóth József professzor, a Sebészeti Tanszék korábbi vezetője részére. A testület címzetes egyetemi docensi címet adományozott dr. Pintér Zsoltnak, a Magyar Állatorvosi Kamara Fővárosi Szervezete elnökének és dr. Slaven Grbić Banja Luka-i tiszteletbeli konzulnak.

Kimagasló vezetői, oktatói és kutatói tevekénységéért, valamint az EAEVE akkreditáció kapcsán végzett áldozatos munkájáért Dr. Fodor László professzor a Pro Universitate Aranygyűrűt vette át.

Az Egyetem Pro Universitate Arany Érmet adományozott dr. Jerzsele Ákos rektorhelyettesnek, tanszékvezető egyetemi docensnek kiemelkedő oktatói, kutatói, innovációs és rektorhelyettesi munkája elismeréséül és Winkler Beáta igazgató asszonynak a magas színvonalú könyvtárigazgatói munkája elismeréseként.

A Szenátus Pro Universitate Juventutis érmet adományozott Madarász Noémi állatorvostan-hallgatónak a Hallgatói Önkormányzat elnökeként kifejtett kimagasló tevékenységéért.

Az Egyetem rektora Gál Ilona igazgató részére az EAEVE akkreditáció során nyújtott kiemelkedő munkája elismeréseként a Pro Arte Veterinaria érmet adományozta.

Egyetemünk Pro Utilitate Universitatis érmet adományozott Bánhidi Attila vezérigazgató részére az Egyetem rendezvényeinek megvalósítása érdekében kifejtett hozzájárulása elismeréseként.

Pro Utilitate Universitatis díjjal tüntették ki Dr. Palotás Pétert az élelmiszerhigiénia területén nyújtott hozzájárulása elismeréseként.

A Szenátus rektori kitüntetésben részesítette kiváló oktatói tevékenységéért Dr. Balogh Mártont (Belgyógyászati Tanszék és Klinika), Dr. Hazai Diánát (Anatómiai és Szövettani Tanszék), Dr. Német Zoltán Lászlót (Patológiai Tanszék), Dr. Tunkli Lászlónét (Idegennyelvi Lektorátus) és Dr. Vincze Boglárka Nórát (Szülészeti Tanszék és Haszonállat-gyógyászati Klinika). Magas színvonalon végzett kiemelkedő munkájáért Ács Tamás László (Sebészeti Tanszék), Bálint Anna (Állattenyésztési Tanszék), Botos Ernő (Szülészeti Tanszék és Haszonállat-gyógyászati Klinika), Csapó Tímea (Tanulmányi Osztály), Kovács Gábor (Műszaki és Üzemeltetési Osztály), Pataki Edina (Lógyógyászati Tanszék és Klinika), Szabó Piroska (Állathigiéniai, Állomány-egészségtani Tanszék és Mobilklinika), Szőke Tünde (Patológiai Tanszék), Zöldi Gábor Tamásné (Sebészeti Tanszék) részesült rektori kitüntetésben.

A Prof. Takács János Emlékérmet az alapítók ebben az évben Dr. Kostyák Ágnes laboratóriumvezető állatorvosnak ítélték oda az élelmiszer-biztonsági állategészségügyi szolgálatban végezett két évtizedes, példaértékű és nemzetközileg is megbecsült laboratóriumi munkája elismeréseként.

Az angol nyelvű hallgatók délutáni diplomaátadó és doktorrá avató ünnepségén Dr. Sótonyi Péter kiemelte, hogy

„az idegen nyelvű képzésben résztvevők komoly és felelősségteljes missziót töltenek be, mivel az Egyetemünkön folyó oktatás színvonalát tudásuk alapján fogják megítélni hazájukban. Az Önök előtt végzettek munkájukkal elismerést és megbecsülést szereztek maguknak és intézményünknek. Önöknek külön is szeretnék gratulálni doktorrá avatásuk alkalmából. Az érdeklődés és a szakma iránti elkötelezettség legmeggyőzőbb jelének tartom, hogy idegen országban, amelynek a nyelvét, szokásait nem ismerték, egyedül, szülői segítség nélkül egy ilyen nehéz szak tanulásába fogtak. Jelenlétük tette többnyelvű közeggé Egyetemünket, ahol igazi nemzetközi környezetben kultúrákat lehet megismerni és életre szóló barátságokat lehet kötni. A doktorrá avatás után Önök a világ különböző országaiba térnek haza, kérem, tartsák meg jó emlékeikben Alma Materünket és gondoljanak mindenkor szeretettel Magyarországra, második hazájukra.”