Biokémikus tartott előadást biohadviselésről, bioterrorizmusról az NKE-n

Egyetem

Veres Balázs biokémikus, a Pécsi Tudományegyetem docense volt a Ludovika Szabadegyetem vendége március 5-én, aki a Biohadviselés, bioterrorizmus – A jelen és a jövő kihívásai címmel tartott előadást.

Veres Balázs szerint mindenekelőtt érdemes a témához kapcsolódó különböző fogalmakat definiálni. Ennek alapján megkülönböztetünk biológiai fegyvereket, amelyek olyan organizmusok, amelyek léteznek a természetben, de valamilyen módon módosítva lettek és károsítják az élő szervezeteket. Emellett külön vizsgálhatjuk a vírusokat, a baktériumokat és a toxinokat. Célpontok alapján is különbséget tudunk tenni aszerint, hogy a biológiai hadviselés a katonaságra vagy hátországra irányul vagy a mezőgazdaságot, illetve az élővizek állatállományát érinti.

„A vírusok nem megölni akarják a gazdaszervet, hanem felhasználni” – emelte ki Veres Balázs, ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy – mint fogalmazott – ha kiszabadul a palackból, nem lehet utána kontrollálni. Szerinte a COVID-fertőzés miatt kialakult pandémiás helyzet nagyon jól megmutatta, hogy a különböző egészségügyi rendszerek hogyan tudnak reagálni egy ilyen és ehhez hasonló esetre. Mint mondta, a pánikkeltés, a hisztéria, a bizalmatlanság ez idő alatt elképesztő méreteket öltött.

Veres Balázs kitért arra is, hogy a terroristák a különböző biológiai fegyverekhez egyre több úton tudnak hozzájutni.

Az előadásról további részletek az NKE tudományos-ismeretterjesztő portálján, a ludovika.hu oldalon olvashatók.

NKE