Magyar Parasport Nap a Pannon Egyetemen

Ülőröpi és csörgőlabda a Magyar Parasport Napján a Pannon Egyetemen

Egyetem

Ülőröplabda és csörgőlabda mérkőzésekkel hívta fel a figyelmet a Pannon Egyetem Testnevelési és Sport Intézete, a Veszprémi Egyetemi Sport Club és a Zalai Egyetemi Sportegyesület a Magyar Parasport Napjára, melyet az Országgyűlés általi 2017-es megszavazása óta idén már hetedik alkalommal rendeztek meg. A Magyar Parasport Napját minden évben február 22-én ünnepeljük, a dátum választása szimbolikus: 1970-ben ezen a napon alakult meg a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Clubja a Mozgásjavító Intézmény falai között. 

A Magyar Paralimpiai Bizottság, a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége szakmai támogatásával idén is meghirdették a Lélekmozgató programot, amelynek keretein belül óvodásoktól a felsőoktatási hallgatókig kipróbálhatták az általuk ajánlott sportjátékokat. Az esemény célja egyértelműen a szemléletformálás: a sport szeretete és a parasportok által közelebb kerüljenek egymáshoz az épek és a fogyatékossággal élők.

A keddi röplabda mérkőzésen az egyetemi polgárok és az egyetemi sportclub tagjai mellett a veszprémi Ipari Szakközépiskola diákja is megtapasztalhatták, milyen érzés mozgássérültként gyakorlatilag a lábak használata nélkül, ülő helyzetből röplabdázni.

A csörgőlabda a látássérültek sportja. A játékot három-három játékos űzi egy 9×18 méteres pályán, a cél pedig az, hogy az ellenfélnek begurítsuk a labdát, a gólvonal a pálya teljes szélessége. A csörgőlabda mérkőzéseket 2010 óta a Magyar Kézilabda Szövetség Parasport Albizottsága szervezi, így a csütörtök esti meccs előtt a játék szabályait Bodányi Levente, az MKSZ csörgőlabda szakági stratégiájának felelőse ismertette a nem túl nagy létszámú, ám annál lelkesebb társaságnak. A magyar bajnokságban egyébként hét, a magyar kupában pedig öt csapattal folyik a csörgőlabda bajnokság.

A mérkőzésen a Zalai Egyetemi Sport Egyesület (ZESE) és a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ közös csapata is részt vett. A csapat mondhatni profi, ugyanis harmadik helyen végzett a csörgőlabda MEFOB-on. Mint ahogy Bella Dániel, a ZESE elnöke, a Vas megyei Kézilabda Szövetség versenyigazgatója elmondta: Szombathelyen és Zalaegerszegen is kiemelt szerepe van a parasportnak. A csörgőlabda az a szakága a kézilabdának, amit viszonylag kevés eszközzel tudnak művelni, ezért is hozták be az egyetemre. Első körben nyolc hallgató választotta ezt a sportágat, ők aratták a MEFOB-os sikert is. Ez elegendő is volt arra, hogy a tavaszi szemesztertől kezdve már 18-an vesznek részt a csörgőlabda kurzuson a testnevelés óra keretében. A jövőbeni tervekkel kapcsolatban az elnök elmondta: látássérültek bevonásával terveznek majd a magyar bajnokságban is elindulni.

Fotó: Pannon Egyetem Facebook oldal