Szeged, téli madáretetés, madár, madáretető, cinke

Fotópályázat a BGE-n

Egyetem

A madárbarát kezdeményezés ismertségének növelése érdekében 2024.01.29. és 2024.03.31. között fotópályázatot hirdet a Budapesti Gazdasági Egyetem.

A Budapesti Gazdasági Egyetem Buzogány utcai kampuszán kiemelt figyelmet fordít a területen élő állatfajokra. Ennek megfelelően a madarak számára számos, különböző méretű odú, etető és itató, a kisemlősök számára több süngarázs, a beporzást végző rovarok részére pedig rovarhotel került kihelyezésre. A létesítmények karbantartását az Egyetem támogatásával a BGE Fenntarthatósági Hálózatának tagjaként Pálinkás Péter végzi és koordinálja. A többéves projekt eredményeként széncinege, házi rozsdafarkú, vörösbegy, csuszka, nagy fakopáncs is megfigyelhető a kampusz területén. A kihelyezett odúknak hála már több fészekaljnyi széncinege és házi rozsdafarkú fióka kirepült már, ezzel is növelve a PSZK alumni közösségének diverzitását.

A Magyar Madártani Egyesület tájékoztatása alapján Magyarországon a madarak etetési időszaka az első fagyok beköszöntétől (általában november elejétől) ezek tartós megszűnéséig, március végéig tart. Ebben az időszakban a Pénzügyi és Számviteli Kar Buzogány utcai kampuszán lévő etetőket folyamatosan töltjük. Fontos, hogy ez a tevékenység elsősorban nem a madarak túlélését célozza, hanem

–       lehetővé teszi a madarak közelebbi megfigyelését, ezzel is felhívva a figyelmet a természet védelmének fontosságára;

–       biológiai védekezést szolgálja a madarak, illetve a kisrágcsálók által összeszedett gyommagvak, elejtett rovarok és kisrágcsálók által.

Az etetés mind az emberek, mind a madarak számára előnyös.

A madárbarát kezdeményezésünk ismertségének növelése érdekében 2024.01.29. és 2024.03.31. között fotópályázatot hirdetünk!

Ennek keretében várjuk a BGE hallgatói által készített fényképeket az Egyetem Buzogány utcai kampuszának területénelhelyezett madár- és kisemlősjólléti eszközök környezetében megjelenő különleges madarakról, kisemlősökről. A BGE fotópályázatán Budapesti Gazdasági Egyetem valamennyi hallgatója részt vehet! A legjobb képeket több kategóriában, de szubjektív szempontokat mérlegelve díjazzuk.

Díjak:

–       „Alma mater díj” a kampuszra visszatérő állatról: BGE logóval ellátott ajándékcsomag + Élményajándék a BGE szabadulószobába

–       „Fehér holló díj” a kampuszon talált legkülönlegesebb madárról a Fenntarthatósági Hálózat vezetőjétől: BGE logóval ellátott értékes ajándékcsomag

–       „A madarász ajánlásával díj” BGE logóval ellátott értékes ajándékcsomag

Jelentkezés menete:

1.     Készíts egy képet a PSZK kampusza körül élő állatokról, rovarokról

2.     Töltsd ki a jelentkezéshez ezt a kérdőívet: https://forms.office.com/e/REHy94Szsc

3.     Majd végezetül küld el nekünk a pályamunkád a pszk.kommunikaciospalyazatok@uni-bge.hu e-mail címre érdekében 2024.01.29. és 2024.03.31. 23:59 között.

(Forrás: BGE)