Gyerekeknek szervezett vetélkedővel ünnepelték a magyar Nobel-díjasokat a JATE Klubban

Egyetem

Vetélkedővel ünnepelték a magyar Nobel-díjasokat a JATE Klubban.

Miközben hazánk tudomány iránt érdeklődő közönsége a Nobel-díj átadó ceremóniát követte, a Szegedi Tudományegyetem a jövő kutatóit hívta csapatvetélkedőre. A december 10-én, a JATE Klubban tartott eseményen együtt tapsoltak általános és középiskolás versenyzők Karikó Katalinnak és Krausz Ferencnek. A tudáspróba megszervezésében az SZTE Junior Akadémia is részt vett, illetve bemutatkozott a Csányi Alapítvány, amely mentorált diákokat is hozott a versenyre.

Két magyar és a Szegedi Tudományegyetemhez is kötődő Nobel-díjas kutató vette át a világ legismertebb tudományos díját december 10-én. Az mRNS-kutató Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem professzora a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjjal az első magyar nő, aki ebben az elismerésben részesült. A molekuláris-ujjlenyomat-kutatásait Szegeden végző Krausz Ferenc fizikai Nobel-díjas. Karikó Katalin révén a szegedi egyetem neve 1937 után másodszor is elhangzott a Nobel-díjakat átadó ünnepségek történetében.

“Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy mindjárt elkezdődik az a felemelő ünnepség, amelyen Karikó Katalin, egyetemünk egykori hallgatója, jelenlegi kutatóprofesszora átveszi a Nobel-díjat. Büszkeség az is, hogy Krausz Ferenc fizikus is átveheti a Nobel-díjat. Ő ugyan a müncheni Ludwig-Maximilians Egyetem kutatóprofesszora, a munkássága ugyanakkor számos szállal kötődik magyarországi kutatóhelyekhez, így a Szegedi Tudományegyetemhez is. Engedjétek meg, hogy néhány gondolatra visszakanyarodjak Karikó Katalinhoz, ahhoz az életúthoz, amelyet az elmúlt évtizedekben végigjárt, és amelynek a leírása gyönyörűen megtörtént a saját maga által írt önéletrajzi könyvében. Ez az olvasmány mindenkinek erősen ajánlott, pláne olyan fiataloknak, akik azon gondolkodnak, hogy élethivatásként a kutatást, a fejlesztést, új ismeretek megszerzését tűzik ki célul. Karikó Katalin életútja arról szól, hogy egy rendkívül felkészült fiatal hölgy hogyan ragaszkodik egész életútja során a magas szintű kutatások folytatásához. Számos ponton megkérdőjeleződött, hogy a kutatásainak van-e haszna a tudomány előremenetele szempontjából. Sajnos egy világjárvány kellett ahhoz, hogy megtudjuk, az a több évtizedes, szakadatlan eltökéltséggel végzett munka, amelyet Karikó Katalin véghezvitt, az emberiség egyik megmentője lett a Covid-19 járvány elleni küzdelemben” – mondta Prof. Dr. Széll Márta, az SZTE stratégiai rektorhelyettese az SZTE Junior Tudáspróba megnyitóján december 10-én a JATE Klubban tartott vetélkedő előtt.

Az SZTE Junior Akadémia képviseletében Dr. habil. Újvári Edit igazgató köszöntötte a középiskolásokat. Közreműködött a Csányi Alapítvány is, Szabóné André Piroska és Mikics Péter mutatta be munkájukat. Elhangzott, hogy az SZTE ünnepelt kutatóprofesszora, Karikó Katalin évek óta követi az alapítvány munkásságát, a Széchenyi-díjjal járó pénzjutalma felét nekik ajándékozta.

A ScUp storytelling csapatversenyen tizennégy, középiskolásokból álló csapat mérkőzött meg. Kommunikációs és előadói képességüket kellett megcsillogtatniuk a szakmai zsűri előtt, amelynek tagja volt Prof. Dr. Széll Márta, Dr. habil. Újvári Edit és Dr. habil. Hunyadi Zsolt, az SZTE Eötvös Loránd Kollégium igazgatója. A feladat az volt, hogy válasszák ki valamelyik Nobel-díjas témát (Karikó Katalin és Krausz Ferenc kutatásai közül) és maximum két percben egy kiselőadás keretében úgy magyarázzák el, hogy azt a nagymamájuk is megértse.

Miközben a csapatok a kiselőadást tervezték, meg-megszakították a munkát arra az időre, amíg az élő közvetítésen, kivetítőn megnézték, hogyan veszik át Nobel-díjukat az idei magyar díjazottak.

Az eredményhirdetésen Prof. Dr. Széll Márta megköszönte a diákoknak a lelkesedést és a bátorságot, hogy színpadra álltak a prezentációjukkal. Ugyanakkor a felkészítő tanároknak és a mentoroknak is köszönetet mondott. Az első három helyezett csapat SZTE-s ajándékcsomagot kapott, de senki sem távozott üres kézzel a JATE Klubból.

Az eredmény:

1. hely: „Vanádium” csapat: Papp Franciska, Moussavi Párisza, Kohári Ákos

2. hely: „Papucsállatkák” csapat: Juhász Kinga, Tóth Dóra, Kiss Nikolett Rita

3. hely: „Durva felszínű endoplazmatikus retikulum” csapat: Papp Zsombor, Molnár Péter, Maróti Evelin

(Szegedi Tudományegyetem)