Plüss kommandó Debrecen

Plüss Kommandó segíti a koraszülöttek ellátását Debrecenben

Egyetem

Mintegy huszonötmillió forint értékben hibrid inkubátort és speciális babafészek-csomagokat, valamint a koraszülöttek ápolását segítő textileket vásárolt a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikának a Plüss Kommandó-Alapítvány az Alapítványokért. A felajánlásokból beszerzett eszközöket november 17-én, a koraszülöttek világnapján adták át a klinikán.
A Plüss Kommandó-Alapítvány az Alapítványokért egy év alatt, magánszemélyek és cégek adományaiból gyűjtötte össze a mintegy huszonötmillió forintot, amelyből a Gyermekgyógyászati Klinika koraszülött ellátását támogatják.

A felajánlásokból a gyermekklinikának többek között egy transzportegységet és egy ehhez csatlakoztatható, nyitható-zárható hibrid inkubátort vásároltak, amely növeli az ezer gramm alatti újszülöttek életben maradási esélyeit.

Hazánkban minden kilencedik gyermek koraszülött, azaz a várandósság 37. hete előtt jön világra. A túlélési arány ma már a kilencven százalékot is elérheti, ha a koraszülöttek ellátása a legoptimálisabb feltételek között zajlik. Ehhez járul hozzá a ma átadott hibrid inkubátor is. Az ilyen technikai eszköz olyan optimális ellátási lehetőséget teremt, amellyel a szövődménymentes túlélés lehetősége jelentősen nő

hangsúlyozta Szabó Tamás, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója.

A transzportegység árammal látja el az inkubátort és működteti a lélegeztető gépet, illetve a többi orvosi eszközt, ami a baba állapotát fenntartja, stabilizálja, továbbá lehetővé teszi a babák kórházon belül történő biztonságos szállítását.

Az inkubátor többfunkciós, gombnyomással nyitható, zárható, ami biztosítja a szülőszobán a koraszülöttek első ellátását, élesztését, ezt követően pedig a babát ebben szállíthatjuk az intenzív osztályra, ahol a továbbiakban intenzív inkubátorként működik. Ezzel elkerüljük az újszülött fölösleges mozgatását, lehűlését

– emelte ki Kovács Tamás, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika Neonatalis Intenzív Centrumának vezetője.

A neonatológus hozzátette: a felajánlás túlmutat a pénzben kifejezhető értéken, hiszen azt üzeni a koraszülötteket nevelő családoknak, valamint az ellátást nyújtó orvosoknak, szakdolgozóknak, hogy nincsenek egyedül, sokak számára fontos az ügyük, problémájuk.

A Plüss Kommandó a gyermekklinikának saját fejlesztésű babafészek-csomagokat és speciális textileket is felajánlott, melyek segítik a koraszülött babák fizikai és idegrendszeri fejlődését.