Újabb kínai kapcsolatok épülnek a Debreceni Egyetemen

Újabb kínai kapcsolatok épülnek a Debreceni Egyetemen

Egyetem

Műszaki tudományokat érintő képzési és kutatási területeken keresi az együttműködési lehetőségeket a Debreceni Egyetemmel két sanghaji felsőoktatási intézmény. A delegációk a Műszaki Kar vezetőivel is egyeztettek.

Oktatási együttműködést szorgalmaz a Debreceni Egyetemmel a Shanghai DianJi University, ezt szándéknyilatkozatban rögzítette Yang Wanfeng alelnök és Pető Károly általános rektorhelyettes a delegáció október 11-i látogatásán – írja a hirek.unideb.hu.

A fejlett gyártási és szolgáltatási iparágak felé orientálódó, 1953-ban alapított állami felsőoktatási intézmény a mérnöki tudományt tekinti dominánsnak, keresi a kettős diplomát adó képzések és duális programok terén a közös lehetőségeket a Debreceni Egyetemmel. A küldöttség Pető Károly rektorhelyettessel, Kiszil Okszána koordinációs és stratégiai igazgatóval, valamint a Műszaki Kar vezetőivel egyeztette a részleteket.

Együttműködési szándékkal érkezett október 16-án a Shanghai University of Electric Power (SUEP) delegációja is a Debreceni Egyetemre.

Li Mingfu elnök kiemelte, hogy az intézmény az oktatást és a kutatást is kiemelt fontosságúként kezeli a mérnöki tudományok terén. Képzései között szerepel energetikai és gépészmérnöki, környezet- és vegyészmérnöki, villamosmérnöki, automatizálási mérnöki, számítástechnikai és technológiai, elektronikai és információs mérnöki, közgazdasági és menedzsment, matematikai és fizikai szak is.

Az idősek még ódzkodnak az ember formájú robotoktól – interjú Erdei Timotei Istvánnal, a Debreceni Egyetem Műszaki Kar tanársegédjével