Elhunyt Csernátony Zoltán Lajos, a debreceni Traumatológiai Klinika igazgatója

Egyetem
Életének 65. évében 2023. október 8-án elhunyt Csernátony Zoltán Lajos egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Ortopédiai és Traumatológiai Klinika igazgatója, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Ortopédiai és Traumatológiai Tanszék vezetője.

Halálával a magyar és a nemzetközi ortopéd közösség meghatározó alakja távozott, aki – egyetemi éveit is beleszámítva – 45 éven keresztül az alma materben, a Debreceni Egyetemen dolgozott.

Életútja 1959. július 13-án, Debrecenben kezdődött. Egyetemi tanulmányait az algériai Constantine városában kezdte, majd 1985-ben a Debreceni Orvostudományi Egyetemen szerezte meg általános orvosi diplomáját. 1990-ben ortopédiából, 2009-ben traumatológiából szakvizsgázott.

A betegellátó tevékenység mellett a tudományos kutatómunkára is kiemelt hangsúlyt fektetett. PhD fokozatát 1999-ben, a „CAB: Egy új típusú kiegészítő háti implantátum a scoliosis műtéti kezelése” című értekezésével szerezte meg. 2003-ban habilitált. A Magyar Tudományos Akadémia doktori címét 2015-ben szerezte meg, a következő évben pedig egyetemi tanári kinevezést kapott.

Több posztgraduális képzést sikeresen teljesített, így a párizsi Centre Hospitalier Universitaire Créteil által szervezett képzésen 1991/92-ben Diplôme d’Études Approfondies en Biomécanique et Biomatériaux fokozatot szerzett. 2003-ban a Debreceni Egyetemen egészségügyi menedzser diplomát szerzett, amelyet 2017-ben ugyanezen szak MSc képzésével egészített ki.

1985 és 1986 között a Kísérletes Sebészeti Intézet munkatársaként dolgozott. Gyógyító munkáját 1987-ben az Ortopédiai Klinikán kezdte meg. 2003-ban az Ortopédiai Klinika, valamint az Ortopédiai Tanszék vezetői feladatainak ellátására kapott megbízást. 2023-ban az integrált Ortopédiai és Traumatológiai Klinika, és az Ortopédiai és Traumatológiai Tanszék vezetőjeként tevékenykedett.

Részletes életút.