Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora

Az EU Bírósága elutasította a Debreceni Egyetem keresetét, továbbra sincs Erasmus-pénz a fideszes alapítvány miatt

Egyetem

Májusban a Debreceni Egyetem öt másik, a fideszes kormány által kiagyalt alapítványi formába kiszervezett egyetemmel közösen beperelte az Európai Bizottságot (EB), amiért ideiglenesen kizárta a hasonló felsőoktatási intézményeket az EU-s csereprogramokból.

A Debreceni Egyetem külön kérte a tiltó brüsszeli rendelkezés azonnali felfüggesztését, amit az EUB elutasított – értesült a Népszava.

A perben másfél év múlva születhet ítélet, ha a bírák egyáltalán elfogadhatónak ítélik a beadványt. A felperesek szerint az egyetemi döntéshozatal független az alapítványi kuratóriumtól.

A Népszava úgy tudja, hogy a közalapítványi formában működő felsőoktatási intézmények irányító testületeire jellemző összeférhetetlenség megszüntetéséről még mindig nem tudott megegyezni a fideszes kormány és az Európai Bizottság. Ahhoz, hogy a magyar egyetemisták ne essenek ki a jövőre esedékes Erasmus-programokból, a feleknek július közepéig kellene megállapodnia.

Mint ismert, a Bizottság döntése értelmében nem kaphatnak friss támogatásokat az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogramból, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból azok a magyarországi felsőoktatási intézmények, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek vagy ilyen alapítványokat tartanak fenn.

Fideszes irányítása miatt a Debreceni Egyetem is bukhatja az Erasmus+ programot

Az Unió nem fogadta el azt az ajánlatot, ami a parlamenti képviselőket, minisztereket, államtitkárokat és kormánymegbízottakat zárta volna ki a modellt váltó egyetemeket és a kutatóintézeteket irányító kuratóriumokból. Az Európai Bizottság azt kérte, hogy a közhatalmi státuszú személyeket is zárják ki a kinevezhető személyek köréből.

A legvitásabb pont a modellváltáson átesett egyetemeket és egyes kutatóközpontokat irányító közérdekű vagyonkezelő alapítványok kuratóriumi tagjainak kiválasztási mechanizmusa.

A Bizottság elvárja: legyen világos a folyamat, amelyben a kuratóriumi tagokról döntenek. A Orbánéknak az lenne jó, ha az új tagokat a testületben ülők javaslatára választanák, de a Bizottság ezt nem fogadta el.