Ösztöndíjprogramot indít hátrányos helyzetű középiskolások számára a MOME

Egyetem

Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért elnevezéssel ösztöndíjprogramot indít hátrányos helyzetű középiskolásoknak a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) – jelentették be kedden a budapesti felsőoktatási intézményben.

Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért és innovációért felelős államtitkára hangsúlyozta: Magyarország “jövőképessége” a felsőoktatási intézményeken múlik, és azon, hogy a magyar kreativitás, innováció hogyan válik egyre sikeresebbé.

“Ezért újítottuk meg az elmúlt évek során egyetemeinket, hogy nyugalmasabb, autonómabb, versenyképesebb működési modell alakuljon ki” – tette hozzá az államtitkár.

“Ahhoz, hogy sikeresek legyünk, és elérjük azt az ambiciózus célt, hogy 2030-ra a legjobb tíz ország között legyünk az Európai Unióban az innovátorok között, hogy kiváló egyetemeink legyenek a nemzetközi ranglistákon, szükséges az is, hogy ebből a sikerből minél többen tudjanak részt venni” – folytatta Hankó Balázs.

Örömtelinek nevezte, hogy olyan modell indul el az egyetemen, “amely a hátrányos helyzetben lévő régiók fiataljait vonzza be, kreatív módon, a felsőoktatásba”.

Az államtitkár azt mondta, erősíteni szeretnék a felsőoktatási intézmények “harmadik missziós célját” azzal, hogy a társadalomért, “közösségeinkért felelősséget vállaló diplomás szakembereket képeznek”.

Hankó Balázs kitért arra, hogy emelkedik a publikációk száma, csökken a hallgatói lemorzsolódás, ami véleménye szerint annak köszönhető, hogy a felsőoktatási intézmények finanszírozását úgy duplázták meg, hogy ösztönző rendszert alkalmaznak az oktatás és a kutatás terén.

Kiemelt cél a tehetséggondozás, a felzárkóztatás – szögezte le az államtitkár. Hozzáfűzte: az új ösztöndíjmodellben úgy ad segítséget a MOME, hogy segíti a fiatalok felsőoktatásba való bekapcsolódását és “formálja a közösséget is”.

Közölte, hogy a megújult felvételi rendszerben 27 százalékkal nőtt a jelentkezők száma és 69 százalékkal emelkedett a hátrányos helyzetű régiókból való jelentkezések száma.

Célként jelölte meg, hogy “a magyar kreativitás sikereiből a magyar nemzet teljességében tudjunk részesülni”.

Böszörményi-Nagy Gergely, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány elnöke felidézte, hogy az új alapítványi formában működő MOME szeptemberben lesz hároméves.

Beszélt arról, hogy a modellváltás óta jelentősen emelték az oktatói fizetéseket és az ösztöndíjakat, újratervezték a “működési filozófiát”. Üzleti vállalkozói képzést és angol nyelvű képzéseket indítottak, mesterkurzusaikon a világ minden pontjáról fogadják az elismert előadókat, továbbá fenntarthatósági programjuk keretében erdőket ültetnek szerte az egész országban.

Ma ez egy nagyon fontos lépéssel egészül ki azok számára, akik saját erőből nem jutnának el az egyetemre – közölte az alapítvány elnöke, a program ötletgazdája. Jelezte, most csupán 6 százalék a hátrányos helyzetű hallgatók aránya.

“Magyarország jelentős része a mai napig láthatatlan volt a számunkra” – fogalmazott Böszörményi-Nagy Gergely.

Az ösztöndíjprogramról elmondta, két év alatt fogják felkészíteni a fiatalokat a sikeres felvételire. Az ösztöndíjasok “szakmai és mentális felkészítést” is kapnak: portfóliójuk összeállításában és a kellő magabiztosság kialakításában is támogatják őket. Emellett a képzések során ingyenes szállást és étkezést biztosítanak a programban részt vevő fiataloknak.

“Hiszünk benne, hogy a program sikere nemcsak a MOME, de a hazai felsőoktatás és egész Magyarország számára értéket teremthet” – hangoztatta az alapítvány elnöke.

Az intézmény tájékoztatója szerint a program évről évre 25 hátrányos helyzetű fiatalnak nyújt majd ösztöndíjat, ők rendszeresen ellátogatnak a MOME campusára, előkészítő foglalkozásokon és műhelymunkán, konzultációkon vesznek részt, különböző közösségi programokon találkozhatnak egymással. A teljes folyamat során mentorok és egyetemi hallgatók kísérik és segítik az ösztöndíjasokat.

Az első évben Miskolc, Pécs, Debrecen és a környező települések művészeti középiskoláiban tanuló, hátrányos helyzetű tehetségeknek nyílik meg a lehetőség, ezután Szabolcs vármegye kisebb településeivel, “a Kecskemét-Szolnok-Cegléd háromszöggel”, valamint Székesfehérvárral és környékével bővül a program, helyi civil szervezetekkel, tanodákkal, önkormányzatokkal szoros együttműködésben – írták.

(MTI)