Dóczy utcai sportcampus Papp László

Átadták Debrecenben az 1,3 milliárd forintból megújult Dóczy utcai sportcampust

Egyetem

Új épületszárnyakkal, tantermekkel, irodákkal, kiállítótérrel bővítették, valamint felújították a DEAC 1928-ban épült, műemlék jellegű lelátóját. A létesítmény átadóján Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár elismeréssel beszélt a Debreceni Egyetemen megvalósuló sportkoncepcióról.
A modellváltás után létrejött alapítvány kuratóriuma 2021-ben fenntartóként olyan egyetemet vett át, amelynek vezetése stratégiai célként határozta meg a sport fejlesztését, az ahhoz kapcsolódó oktatással, kutatással, innovációval, a szabadidősport és a versenysport fejlesztésével együtt. Ennek a folyamatnak ma újabb mérföldkövéhez érkeztünk – jelentette ki a Dóczy József utcai sportkomplexum hétfői átadó ünnepségén a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Kossa György kifejtette: az épületben egyszerre van jelen a Debreceni Egyetemre (DE) jellemző hagyományok tisztelete, valamint a modern jelen és a jövő. Hangsúlyozta: a sport a Debreceni Egyetem és a debreceni önkormányzat sok területre kiterjedő együttműködésének kiemelt eleme, mely lehetővé teszi, hogy a DEAC és a DVSC erőinek összeadása révén Debrecen sportja kiemelkedően erős legyen.

Papp László, Debrecen polgármestere arra emlékeztetett, hogy a sportbarát kormányzati politikának köszönhetően a 2000-es évek elejéhez képest számos korszerű sportlétesítménnyel gazdagodott a város. Méltatta a DE sportberuházásait is, melyek nyomán az elmúlt 15 évben a Dóczy utcán számos fejlesztés valósult meg. Nem véletlen, hogy a közelgő U17-es labdarúgó Európa Bajnokságnak ez lesz az egyik helyszíne.

Egy olyan sportkomplexum jött itt létre, amelyre már európai szinten is figyelmet kell fordítani. Debrecen és a Debreceni Egyetem a magyar sport kiemelkedő támogatói közé tartoznak

– jelentette ki a városvezető.

A munkák során a meglévő, 1928-ban épült, műemlék jellegű régi lelátót korszerűsítették, illetve egybeépítették egy attól jobbra, illetve balra felhúzott új, összesen csaknem ezer négyzetméteres épületszárnyakkal. A háromszintes létesítmény együttesen így csaknem 1500 négyzetméteressé vált. Az első emeleten egyebek mellett irodákat alakítottak ki a Sporttudományi Koordinációs Intézetnek és a DEAC szakosztályainak. A két új részt a régi lelátó mögött folyosóval kötötték össze, ahol egy, a DEAC-relikviáknak helyet adó állandó kiállítóteret hoztak létre. A második szinten tantermek kaptak helyet. A komplexumban ezeken felül lelátó, öltözők, irodák, raktárak, műhelyek is találhatók. A Debreceni Egyetem által finanszírozott, másfél évig tartó és a Dryvit Profi Kft. által végzett beruházás 1 milliárd 320 millió forintba került.