Debreceni Egyetem

Lazít a felvételi követelményeken a Debreceni Egyetem

Egyetem

A Debreceni Egyetemen az alapképzésben a legtöbb szakon nem lesz felvételi követelmény az emelt szintű érettségi 2023-tól – tájékoztatta az MTI-t az intézmény oktatási rektorhelyettese hétfőn.

Bartha Elek megjegyezte: jelentős azon szakok száma, amelyekre továbbra is feltétel a bejutáshoz az emelt szintű érettségi. Ezek között említette az általános orvos, a gyógyszerész, a fogorvos és a jogász szakot, a gazdaság- és a műszaki tudományok több területét, valamint az anglisztika és a pszichológia szakot.

A rektorhelyettes jelentős könnyítésnek nevezte, hogy a jogszabályi minimumpontok megszűnnek, és 2023-tól intézményi hatáskörbe kerülnek. A Debreceni Egyetemen továbbra is lesznek minimumpontok, de azokat mérsékelték, sok szakon lényegesen csökkentették.

2024-től további változások lesznek a felvételi eljárásban, amelynek révén intézményi szempontokat is lehet érvényesíteni.

A Debreceni Egyetemen ilyen lesz a minőség, a teljesítmény elismerése és az esélyegyenlőség, de az emelt szintű érettségi és a nyelvtudás is jelentős hozadékot biztosít az intézményi pontokban

– mondta a professzor.

Az esélyegyenlőségi pontokban ismerik el például a kiemelkedő sport- és művészeti teljesítményeket, a versenyeredményeket, de a középiskolai tanulmányi versenyeken való indulást és eredményes szereplést is – mutatott rá Bartha Elek.

A Debreceni Egyetemen évente mintegy tízezer első éves hallgató kezdi meg tanulmányait – mondta.