Gyógyszerészek is segítik a betegellátást Debrecenben

Egyetem

Klinikai gyógyszerész segíti a betegellátást szeptembertől a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikán.

A gyógyszerészek így már kilenc klinikán vesznek részt a terápiás döntéshozatalban, felügyelik a gyógyszerelést és tanácsokkal látják el a betegeket. Az elsődleges cél, hogy segítsék a szakszerű, folyamatos, biztonságos és gazdaságos gyógyszerellátást – írja a hirek.unideb.hu.

A klinikai gyógyszerészi szaktevékenység szeptember elsején a Gyermekgyógyászati Klinikán is elindult. Októbertől pedig már a Sebészeti Klinikán is gyógyszerész felügyeli a gyógyszer logisztikai folyamatokat, illetve a betegek gyógyszerelését

– ismertette Szabó Zoltán, a DE Klinikai Központ elnöke.

A klinikai gyógyszerészek egyik fontos feladata a betegre szabott gyógyszerosztás biztosítása.Tevékenységük azzal kezdődik, hogy felveszik a fekvőbetegosztályra kerülő páciensek gyógyszeres anamnézisét, azaz összesítik, hogy a beteg otthonában milyen gyógyszereket szedett, milyen adagolásban.  Később, az orvossal folytatott egyeztetést követően a klinikai gyógyszerész felügyeli a betegek gyógyszerelését az adott klinikán, valamint részt vesz az ápolók és a betegek oktatásában, a gyógyszerek alkalmazását érintő előírások betartatásában is.