Elhunyt Gonda István

Egyetem
Életének 75. évében, 2022. szeptember 2-án elhunyt Gonda István, a Debreceni Egyetem professor emeritusa, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar iskolateremtő professzora, a Kertészettudományi Intézet intézetvezetője.

Búcsúztatása 2022. szeptember 20-án, kedden 12 órakor lesz a Debreceni Köztemető 2-es számú ravatalozójában – olvasható a Debreceni Egyetem honlapján.

A Debreceni Egyetemen 2000-ben nevezték ki egyetemi tanárnak. Magával ragadó előadó volt, amit a hallgatói is elismertek, háromszor nyerte el „Az év oktatója” címet. Mindig nagy hangsúlyt fektetett a gyakorlatias képzésre, a „Gonda-féle humorral” fűszerezve.

Évtizedeken át meghatározó szereplője volt a végzős mérnökhallgatók sárgulási rendezvényének, valamint kiemelten jó viszonyt ápolt a kertbarát körökkel. Szaktanácsaival számos korszerű ültetvény létrejöttét segítette.

A Debreceni Egyetemen a kertészeti tanszék vezetője volt 1993-tól 2009-ig, majd az újonnan megalakuló Kertészettudományi Intézetet igazgatta 2012-ig. 1997 és 2000 között a Mezőgazdaságtudományi Kar kutatási dékánhelyettese, 2000 és 2002 között a Debreceni Tangazdaság és Tájkutató Intézet igazgatója is volt. Nyugdíjazása után professor emeritusként tért vissza az intézetbe oktatni, gyakorlatokat tartani.

Gonda István professzort a Debreceni Egyetem, valamint a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar saját halottjának tekinti.