Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora

A Debreceni Egyetem is csatlakozott a Nyílt Tudományos Állásfoglaláshoz

Egyetem

A Debreceni Egyetem (DE) is csatlakozott a Nyílt Tudományos Állásfoglaláshoz (Open Science), amelyet korábban a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) tett közzé. Az erről szóló oklevelet szerdán vette át Szabó Istvántól, az NKFIH elnökhelyettesétől Szilvássy Zoltán rektor – közölte az egyetem sajtószolgálata az MTI-vel.

Közleményük szerint az Open Science a friss kutatási eredmények terjesztésének új megközelítése, amely az átláthatóság és együttműködés elvein alapul, és a legújabb technológiai fejlesztések, illetve a digitalizáció vívmányait alkalmazza a tudományos kommunikációban.

A Nyílt Tudományos Állásfoglalás célja az új ismeretek létrehozásának felgyorsítása mellett az oktatás támogatása, az innováció ösztönzése, valamint a tudományos folyamatok átláthatóságának előmozdítása, a kutatási eredmények elérhetőségének biztosítása mind a szakmai közösségek mind a nagyközönség számára.

“A debreceni az ország egyik legnagyobb egyeteme, ezért mindaz, ami az oktatás és kutatás terén itt történik, példamutató más felsőoktatási intézmények számára”

– idézi a közlemény Szabó Istvánt.

Az NKFIH elnökhelyettese hangsúlyozta: fontos a kiválóságok bemutatása, a publikációk és adatok közzététele, azonban ennek túl kell mutatni az ország határain, hiszen kizárólag a nemzetközi láthatóság az, ami hatást tud gyakorolni a világra, a tudomány, a gazdaság és az ipar területén egyaránt.

A Debreceni Egyetemen hagyománya van a tudományos kezdeményezéseknek, amit a mostani csatlakozás még magasabb szintre tud emelni a jövőben – tette hozzá.

Szilvássy Zoltán rektor a tudományos kutatásokkal kapcsolatos publikációk hitelességének, megalapozottságának fontosságát emelte ki. A tudományos életben rendkívül nagy jelentősége van a minőségbiztosításnak: a kutatási eredmények hitelességét a minél szélesebb körű elérhetőséggel és átláthatósággal lehet szavatolni – hangoztatta.

“Mostantól az Open Science lesz a garancia a Debreceni Egyetemen is, amelynek tudományos eredményességét az intézmény kutatási téren elnyert sikeres pályázati forrásai is igazolják” – fogalmazott a rektor.