Újabb fideszes polgármester kapott helyet a Debreceni Egyetem vezetésében; döntöttek Putyin díszpolgári címéről is

Egyetem

A modellváltást követő első teljes évi működési és üzleti tervéről döntött a Debreceni Egyetem Szenátusa. A márciusi ülésen egyetem tanári pályázatokról, Professor Emeritus címek, valamint egyetemi kitüntetések adományozásáról is szavazott a testület – számolt be honlapján az intézmény.

A Debreceni Egyetem március 17-i szenátusi ülésen hatályon kívül helyezték a testület 1/2017 (VIII.18)-i határozatát, amely Vlagyimir Putyin díszpolgári címét adományozta az orosz elnöknek – szúrta ki a Debreciner. Putyin nevét nem írták le, de a portál összerakta a mozaikokat.

Ezzel együtt a szabályzatot is módosították, és az új határozat kimondja, hogy a Szenátus jelen lévő tagjai háromnegyedének igenlő szavazatával, titkos szavazással a kitüntetettől a kitüntetést visszavonhatja, ha az elismert arra méltatlanná vált, illetve amennyiben a kitüntetés az odaítéléstől számított 3 éves jogvesztő határidőn belül nem kerül átadásra, a kitüntetett elveszti jogosultságát a kitüntetésre, címre.

Berendelte a Putyin díszpolgársága ellen tiltakozókat a Debreceni Egyetem rektora

Új képzésekről is szavaztak

Az oktatási ügyek között számos új képzés létesítésének és indításának javaslatát támogatta a Szenátus. Megszavazták az idegen nyelvi és interkulturális mediáció (BTK) alapképzési szak létesítésének, az anyagmérnöki (TTK) alapképzési szak indításának, a gyógyszerfejlesztési kutatás-menedzsment (GYTK) mesterképzési szak létesítésének, a szociális ismeretek tanára (EK) és a villamosmérnöki (MK) mesterképzési szakok indításának javaslatát. Ugyancsak támogatták az űrtáplálkozási és -egészségtudományi szakember (ÁOK) és a rendszerszemléletű coaching (BTK) szakirányú továbbképzési szakok létesítésének és indításának, a magyar mint idegen nyelv szakos pedagógus (BTK) szakirányú továbbképzési szak indításának, a mesterséges intelligencia mérnök (IK) magyar és angol nyelvű szakirányú továbbképzési szak létesítésének és indításának javaslatát.

Újabb fideszes polgármester kapott pozíciót

Bács Zoltán kancellár az előterjesztéshez fűzött hozzászólásában köszöntette az egyetem közhasznú felügyelő bizottságának tagjait, – akik az új testületben először vettek részt a Szenátus ülésén – Imre László professzor tudományos képviselőt, Kovács Márta gazdasági képviselőt és Hajdúböszörmény polgármesterét, Kiss Attilát, aki a társadalmi képviseletet látja el.

A Debreceni Egyetem fölé helyezett fideszes kuratóriumban indulása óta ott ül Szólláth Tibor, Hajdúnánás fideszes polgármestere, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Kósa Lajos és Pósán László országgyűlési képviselők pedig az egyetem stratégiai tanácsadó testületének tagjai.