Olimpikonról nevezték el a Debreceni Egyetem lovardáját

Egyetem
Ákos Ajtony díjugrató nevét viseli keddtől a Debreceni Egyetem Kartács utcai fedett lovardája. A Debreceni Lovasakadémián a névadó ünnepség keretében emléktáblát avattak a többszörös magyar bajnok emlékére.

Ákos Ajtony lovasként, díjugratóként és trénerként maradandót alkotott. Személyiségével és munkásságával példaképként szolgálhat a fiatalok számára. Hozzáállása, lovaskultúrája erkölcsi és szakmai zsinórmérték lehet a hallgatóknak. A szülővárosában elhelyezett emléktábla örökéletűvé teszi nevét

– fogalmazott a keddi ünnepségen mondott köszöntőjében Dallos Gyula, az agrártárca miniszteri biztosa.

A Debreceni Lovasakadémia egyebek mellett a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar lótenyésztő, lovassport szervező agrármérnöki és ménesgazda képzésének biztosít gyakorlati helyet. A képzéshez a lovakat a DE Agrár Kutató Intézetek, Debreceni Tangazdaság és Tájkutató Intézet bocsátja rendelkezésre.

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja szerint a Debreceni Lovasakadémia az egyetem gondozásában az elmúlt 10 évben rendkívüli fejlődésen ment keresztül.

A Debreceni Egyetem egyik küldetése a sport támogatása. A lovasképzéseink népszerűsége, a felvett hallgatók száma azt mutatja, hogy szükség van a saját tulajdonú lovak számának növelésére. Az egyetem a modellváltást követően is támogatni fogja a lovarda fejlődését annak megfelelően, hogy az méltó legyen az olimpikon Ákos Ajtony nevéhez

– jelentette ki Bács Zoltán.

Ákos Ajtony 1944-ben született Debrecenben. Díjugratásban kilenc egyéni magyar bajnoki címet szerzett, míg csapatban nyolcszor nyert. 1976 és 1980 között valamint 1993-tól nyolc évig a magyar öttusa válogatott lovas edzője volt. Tanítványai között voltak Martinek János, Fábián László és Mizsér Attila olimpiai bajnokok.

unideb.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük