A Debreceni Egyetem alapítványa kapja a legtöbb pénzt a kormánytól 2022-2026 között

Egyetem

Megjelent a parlament honlapján az a törvényjavaslat, mely a felsőoktatás finanszírozási részletkérdéseit taglalja. Egy korábbi kormányülésen döntött a kormány arról, hogy az egyetemek finanszírozását, valamint a sportösztönző támogatásokat törvényben szabályozzák.

A törvényjavaslat mellékletéből kiderül, melyik alapítvány mekkora forráshoz jut, ez alapján a következő öt évben a következőképpen gazdálkodhatnak a felsőoktatási alapítványok több mint 1800 milliárd forintból.

Az összesítés szerint 2022-2026 között a Debreceni Egyetem fölé helyezett, fideszes tagokkal telepakolt Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kapja a legtöbb állami támogatást,

ez egész pontosan 257,38 milliárd forintot jelent.

Második helyen a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány áll, ide a következő 5 évben 229,15 milliárd forint érkezik. Harmadik legtöbb pénzt a Pécsi Tudományegyetem fölé helyezett alapítvány áll, ide 213,73 milliárd forint érkezik.

A Portfolio.hu pénteken arról is beszámolt, hogy a különböző fejlesztésekkel együtt bő 1000 milliárd forint áramlik a magyar felsőoktatásba, és a kormány kész maradéktalanul befogadni (!) az egyetemek 2700 milliárd forintnyi következő évekbeli fejlesztési előterjesztéseit,így a GDP-arányos éves felsőoktatási ráfordítás 1,8% lenne, ami több, mint duplája az uniós átlagnak.

Az alapítványi fenntartásban működő intézményekben idén szeptembertől a hazai hallgatók több mint 70 százaléka, 180 ezer egyetemista tanul.