Kiváló sportolóit díjazta a Debreceni Egyetem

Egyetem

A sportban kimagasló eredményeket elérő, kiemelkedő teljesítményt nyújtó egyetemi hallgatókat ismerte el a Kiváló sportoló címmel a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézete. Az ünnepélyes díjátadón huszonhét tehetséges fiatal vehette át az elismerést.
A „Debreceni Egyetem Kiváló Sportolója” címet 2006-ban alapította az intézmény azoknak a hallgatóknak az elismerésére, akik jó tanulmányi teljesítményük mellett sportágukban országos, illetve nemzetközi szinten kiemelkedő teljesítményt értek el.

A kitüntető címet 16 sportágban 27 hallgató vehette át szerdán, az egyetem napján Balogh Lászlótól, a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézet igazgatójától, Becsky Andrástól, a Debreceni Sportcentrum ügyvezető igazgatójától, Sípos Jenőtől, a Magyar Labdarúgó Szövetség szóvivőjétől, Nagy Norberttől, a DASE ügyvezető elnökétől, Lóczi Lászlóné Kovács Mariannától, a DEAC Kft. ügyvezető igazgatójától, Bognár Istvántól, a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzat korábbi elnökétől és Molnár Dánieltől, a Doktoranduszok Országos Szövetségének és a DE Doktorandusz Önkormányzatának elnökétől. A díjazottak száma idén rekord döntött, ennyi tehetséges hallgató még nem kapta meg az elismerést a Debreceni Egyetemtől.

A kiváló sportolók mellett azokat az egyetemistákat is díjazták, akik elnyerték a Hallgatói Tehetséggondozói Program ösztöndíját – ezt összesen tíz egyetemista sportoló vehette át.

Balogh László, a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézet igazgatója az ünnepségen kiemelte: a díjazott sportolók testesítik meg azt, amit a sport és az egyetem szimbiózisa jelent, bizonyíték arra, hogy össze lehet egyeztetni a tanulást és a sportolást.

– A sport és a tanulás összetartozik. 1841-ben Péczeli József, a Református Kollégium néhai akadémikus tanszékvezetője kezdeményezte a rendszeres testedzés bevezetését. Ennek ma is igyekszünk megfelelni, felelősségteljesen gondolunk erre a feladatara, hiszen a kutatás és az oktatás mellett a társadalmi szerepvállalásnak is eleget kell tenni. A Debreceni Egyetemen vezettük be először a sportösztöndíj-rendszert, a legrugalmasabban a DE tud alkalmazkodni a sportolók igényeihez, ezért itt jelent meg először a mentor- és a tutorrendszert. Félévente 5000 hallgató vesz részt a kötelező testnevelésórákon, közel háromezer igazolt sportolóval a DEAC az egyik legjelentősebb egyetemi sportklub az országban. Több mint 800 hallgató tanul a sporthoz, a testneveléshez kapcsolódó képzéseken. Köszönetet kell mondani a most díjazott hallgatóknak, hiszen nyaralás és szórakozás helyett edzőtáborba, edzésekre mennek, és mindent megtesznek azért, hogy a sportban és az egyetemen is sikeresek legyenek – hangsúlyozta a DESKI igazgatója.

A „Debreceni Egyetem Kiváló Sportolója” elismerés díjazottjainak listája és a Hallgatói Tehetséggondozói Program ösztöndíján nyertesek névsora a letölthető dokumentumokban olvasható.

unideb.hu