Tesztelésre vezénylik ki az egyetemi hallgatókat – eddig önkéntes volt

Egyetem

Egy friss államtitkári levél szerint most már nem önkéntes alapon vehetnek részt a koronavírus-tesztelésekben és a többi járványügyi feladatban az orvosi és egészségtudományi területen tanuló hallgatók – írja az Index egy, a portál birtokába került államtitkári levél alapján.

Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára a HÖOK vezetőinek azt írta, a koronavírus-járvány elleni védekezésben az operatív törzs döntései szerint a felsőoktatási intézményeink hallgatóinak bevonása vezénylési lépések szerint szükséges.

A koronavírus-járvány elleni védekezésben az egyik feladat az általános iskolák, az óvodák és a bölcsődék dolgozói körében antigéntesztekkel végzett rendszeres szűrés. Ezeket a Megyei Védelmi Bizottságok viszik, ők biztosítják a szükséges gépjárműveket, a teszteket, a védőeszközöket, illetve a szűrésben részt vevők számára a teljes ellátást”

– fogalmazott az államtitkár.

A szűrőcsapatok egy sofőrből, egy adminisztrátorból és két orvos-, egészségtudományi képzést folytató hallgatóból fognak állni. A teamekhez két-két hallgatót biztosítanak, amit az orvos-, fogorvos- és egészségtudományi képzést folytató harmad- és negyedévfolyamos hallgatók vezénylésével oldanak meg.

A hallgatók a teljes ellátáson túl napi 5000 Ft-os, hétvégi napokon 7500 Ft-os ösztöndíjban részesülnek, és szakmai felkészítésük oktatóvideókkal fog történni.

A Közép-magyarországi régióban a Semmelweis Egyetem mellett ezt a tevékenységet a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatói végzik, Debrecenben, Pécsett és Szegeden pedig a tudományegyetemek más karainak bevonását kérik. A Miskolci Egyetem és a Széchenyi István Egyetem is részt vesz a további szűrésekben, ahol az egészségtudományi kar mellett a nem egészségügyi karok hallgatóit is bevonják.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük