Egyetemi online-vitézek küzdenek

Egyetem

Több száz egyetemista feszül egymásnak játékkonzolokon a következő hónapokban. Az University Electronic Games e-sport verseny iránt hatalmas az érdeklődés, a legnépszerűbb játékokon mérhetik össze tudásukat a Debreceni Egyetem magyar és külföldi hallgatói.

Az online tér egyre több területen hódít, sokak számára ez jelenti a jövő kommunikációs formáját. A Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzata is szeretné kielégíteni a hallgatói igényeket, és egy különleges e-sport bajnokságot szervezett.

–  Nagyon sok embert megmozgat az online tér, emiatt igyekszünk egy olyan online rendezvény portfóliót létrehozni, amelyben kvízeket, kisebb vagy nagyobb létszámú eseményeket tudunk felmutatni. Ennek egyik központi eleme az University Electronic Games (UEG) e-sport verseny. A korábban megrendezett Lan-party-t valamilyen szinten a mostani esemény jogelődjének tekinthetjük, akkor a Hallban több mint kétszázan vettek részt. Ezt a számot alaposan túl fogjuk szárnyalni – mondta el a hirek.unideb.hu-nak Nagy Péter, a DE HÖK elnökhelyettese.

Az UEG iránt hatalmas az érdeklődés, már közel hétszázan regisztráltak az eseményre. A versenyzők között külföldi és magyar hallgatók egyaránt vannak. A fiatalok a legnépszerűbb játékokon keresztül küzdhetnek meg egymással, csapatban, vagy egyéniben. Összesen hatféle játékra jelentkezhetnek, stratégiai, FPS (lövöldözős), vagy sportos témában az online multiplayer világában, PS-n, XBOX-on, vagy PC-n.

Nagy Péter szerint ezek közül a legnépszerűbb a League of Legends című stratégiai játék lesz, amire már több mint háromszázan regisztráltak, de emellett a Fifa-bajnokság is sokakat érdekel. Ezeken kívül a Valorant, a Heartstone kártyajáték és egy sakkjáték várja még a hallgatókat. A magyar versenyzők a népszerű Honfoglalót is választhatják. A regisztrációt követően minden jelentkezőt e-mailben értesítenek a verseny lebonyolításáról.

A HÖK elnökhelyettese szerint ezek a platformok azért olyan népszerűek, mert társadalmi szempontból is egyre nagyobb elismerést kapnak a profi játékosok.

– Ez a generáció szinte csak az online világban él. A játékok beékelődtek a mindennapokba, felkapottak külföldön, a youtuberek is ezeket mutogatják, így egyre többen kapnak kedvet a játékra. Ezeknél a platformoknál a hobbin túl komoly szintre is el lehet jutni, elismerést szerezhetnek, karriert építhetnek a játékosok – fogalmazott Nagy Péter.

Az UEG-re november 6-án 22 óráig lehet jelentkezni, a nevezés mindenki számára ingyenes. A verseny a legnagyobb létszámú játékkal veszi kezdetét november 9-én, a döntőket január-februárban rendezik. A győztesek ösztöndíjjal gazdagodnak, a dobogósok pedig egyetemi ajándékcsomagokat kapnak.