Így igényelhető a nyelvvizsga hiányában bentragadt diploma a Debreceni Egyetemen

Egyetem
Folyamatos a nyelvvizsga hiánya miatt visszatartott diplomák kiadása a Debreceni Egyetemen. Június elejére csaknem elérte a tízezret azoknak a száma, akik már kérvényezték oklevelük átvételét, ez mintegy 90 százaléka az összes ki nem adott diplomának.

Az innovációs és technológiai miniszter április elején jelentette be, hogy minden diplomát kiadnak az egyetemek a koronavírus-járvány miatt. 1996 óta volt érvényben az a jogszabály, hogy az okleveleket csak a legalább középfokú nyelvvizsgával rendelkezők vehetik át. Országosan 75 ezer ki nem adott oklevél várt eddig a tulajdonosára, ebből 11 ezer a Debreceni Egyetemen van.

Bartha Elek, a DE oktatási rektorhelyettese a Hirek.unideb.hu érdeklődésére elmondta, évről évre átlagosan 14-15 százalékot tett ki azoknak a hallgatóknak az aránya, akik nem kaphatták meg a diplomájukat, noha megdolgoztak érte, csak a nyelvvizsga hiányzott hozzá. Megjegyezte, ezen az elmúlt években sikerült valamelyest javítani.

Pozitívan értékeltük a kormányzati döntést, és jó, hogy 11 ezer hallgató hozzájuthat a diplomához. Meg kellett oldanunk ugyanakkor azt, hogy ezek az egykori hallgatók meg is kaphassák az oklevelet. Ki kellett dolgozni a regisztrációs rendszert, amin egyáltalán be tudnak jelentkezni érte. Ezt országosan talán legelsőként a Debreceni Egyetemnek sikerült megoldania egy saját fejlesztésű regisztrációs felület létrehozásával. Ezen az adategyeztetést is el lehet végezni. Már az első napon ezernél is jóval többen kérték a diploma kiadását

– közölte az oktatási rektorhelyettes.

Bartha Elek hangsúlyozta: az esetek többségében nem okoz problémát az oklevelek visszakeresése, mert az egyetemen precíz nyilvántartási rendszer működik, szerinte inkább a régebben kiállított diplomáknál lehet szükség több időre a hiányzó adatok beszerzéséhez, az adatok egyeztetéséhez. Az oktatási rektorhelyettes elmondta, hogy ez a karok hatáskörébe tartozik, mindegyik eltérő mértékben lehet érintett. Vannak olyan karok, ahol minimális számú az olyan oklevél, amiket utólag kell kiadniuk, másoknál azonban akár ezer hallgatóról is lehet szó. Bartha Elek kiemelte, nincs előre megadott határidő a diplomák kiadására, a munka folyamatosan zajlik az intézményben.

Június elejéig már 9831-en igényelték a diplomát, ez 89 százaléka a nyelvvizsga hiánya miatt ki nem adott okleveleknek. A legtöbb kiadásra váró diploma a Gazdaságtudományi Kar szolnoki campusán van, szám szerint 2562, de a debreceni GTK-n is jelentős a gazdára váró oklevelek száma (1586), akárcsak a Bölcsésztudományi Karon (965). A legkevesebb, nyelvvizsga hiánya miatt ki nem adott diplomát az Általános Orvostudományi Karon tartják számon (44).

Az oklevél nyelvvizsga nélküli megszerzésére azoknak az egykori és jelenlegi hallgatóknak van lehetőségük, akik 2020. augusztus 31-ig sikeresen záróvizsgát tettek vagy tesznek. Pósánné Rácz Annamária, a Debreceni Egyetem oktatási igazgatója elmondta:

ahhoz, hogy az egykori hallgatók megkaphassák a diplomájukat, a kerdoivek.unideb.hu oldalon létrehozott regisztrációs felületen a személyes adatok megadásával kell benyújtani a kérelmüket.

– Mindenki, aki az elektronikus regisztrációt elvégzi, visszaigazoló emailt kap, ezt követően kezdődhet az adatok egyeztetése. Az akár egy évtizednél is korábban végzett hallgatók esetében az adatok egyeztetése több időt igényelhet, hiszen tanulmányaik befejezése óta számos fejlesztés és változás történt a tanulmányi adminisztrációban, a korábbi papíralapú ügyintézést, nyilvántartást fölváltotta az elektronikus tanulmányi rendszer, amelyben most utólag a felsőoktatási információs rendszerben történő adatszolgáltatási kötelezettség miatt rögzíteni kell a hallgatók adatait. Az adategyeztetés és az oklevelek kinyomtatása néhány hétig is eltarthat – közölte az oktatási igazgató.

A hallgatók postai úton kapják meg, vagy személyesen is átvehetik a diplomájukat. A kézbesítés módját a regisztrációs rendszerben kell megjelölni, személyes átvétel esetén egy időponttal együtt, hogy be lehessen tartani a járványügyi szabályokat.

(unideb.hu)