A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal kiírta az Ujvári diplomadíj-pályázatot

Egyetem

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal (SZTNH) huszadik alkalommal hirdeti meg az Ujvári János diplomadíj-pályázatot a felsőoktatásban végző hallgatók számára. A kiírás szerint az idei tanévben diplomázó pályázók öt témában nyerhetnek pénzjutalmat és ingyenesen vehetnek részt szellemitulajdon-védelemmel kapcsolatos képzéseken.

A diplomadíj-pályázattal a hivatal abban segíti a felsőoktatási tanulmányaik végéhez közeledő hallgatókat, hogy diplomadolgozatuk témáját megfelelő szakmai támogatás mellett szellemitulajdon-védelmi szempontból is megvizsgálják és feltérképezzék a választott téma oltalmazhatósági lehetőségeit – közölte az MTI-vel pénteken az SZTNH.
A pályamű írása közben a hallgatók megismerhetik a szellemitulajdon-védelem elméleti alapjait, betekintést kaphatnak annak gyakorlati részeibe, a megszerzett tudást pedig a munkaerőpiacon akár kutatóként vagy mérnökként, de bármilyen más hivatás keretében is hasznosítani tudják.
A pályázaton a felsőfokú alap- és mesterképzésben részt vevő hallgatók saját diplomamunkával, szakdolgozattal vehetnek részt, ha az a szellemitulajdon-védelem valamely kiválasztott kérdéséről szól vagy a választott téma legalább 10 oldalban tárja fel a szellemitulajdon-védelem vonatkozásait.
A pályázatok megírását az SZTNH szellemitulajdon-védelmi képzéssel és egyéni szakmai konzulens biztosításával támogatja, akik a dolgozat megírásánál végig mentorálják a hallgatókat.
A jelentkezők öt kategóriában nyújthatnak be munkákat, ezek a szabadalom/használatiminta-oltalom, védjegyoltalom, formatervezésiminta-oltalom, szerzői jog és a szellemitulajdon-védelem gazdasági szerepe. Az öt meghirdetett kategória mindegyikében az első három helyezett 150 ezer-250 ezer forintig terjedő díjat kap, míg a pénzjutalomban nem részesülő hallgatók értékes ajándékcsomagot vehetnek át.
Idén először a Richter Gedeon Nyrt. különdíjat alapított, amelyre témájában gyógyszeripari érintettségű, a szabadalom, védjegy vagy formatervezésiminta-oltalom kategóriába tartozó diplomamunkával, szakdolgozattal lehet pályázni. A különdíjat elnyerő pályázó 500 ezer forint díjazásban részesül.
A pályázatra regisztrálni április 30-ig lehet, az elkészítési határidő augusztus 31.

A pályázat online, személyes kontaktus nélkül is lebonyolítható a https://www.sztnh.gov.hu honlapon.

MTI