Domborműves emléktáblát kapott Beck Mihály a Debreceni Egyetemen

Egyetem

Emléktáblát avattak a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar kémiai épületének előcsarnokában a 90 évvel ezelőtt született nemzetközi hírű vegyészprofesszor, akadémikus, a DE professor emeritusa, Beck Mihály emlékére.
Nem a felejtés szertartása a temetés – idézte a Beck Mihály két évvel ezelőtti temetésén elhangzott gondolatot Bazsa György. A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar professor emeritusa a hétfői avatáson mondott köszöntőjében kiemelte: örvendetes, hogy hatvanan járultak hozzá az emléktábla elkészítéséhez, és ilyen sokan megjelentek a rendezvényen.

Tircsó Gyula egyetemi docens, a Fizikai Kémiai Tanszék jelenlegi vezetője Beck Mihály színes és sokrétű oktatói, kutatói és vezetői pályáját idézte fel, kiemelve, hogy 23 szabadalom fűződik a nemzetközi hírű vegyészprofesszor nevéhez.

Kun Ferenc, a Természettudományi és Technológiai Kar dékánja a néhai professzor fáradhatatlan tudományszervező tevékenységét, iskolateremtő munkásságát emelte ki. Beszélt a professzor vezetői pályafutásáról, illetve az ál-és paratudományok ellen folytatott harcáról.

– Beck Mihály életműve végérvényesen beépült a Debreceni Egyetem és a Természettudományi és Technológiai Kar szellemi örökségébe. Emlékeztessen ez a tábla a tudóskíváncsiság, szakmai igényesség, az önzetlen, áldozatos tenni akarás, a nyitottság és a tolerancia értékeire – fogalmazott Kun Ferenc dékán, aki köszönetet mondott az emléktábla-avatást kezdeményezőinek és megvalósítóinak.

A Győrfi Lajos szobrászművész által készített domborműves emléktáblát Beck Mihályné és Várnagy Katalin, a Kémiai Intézet igazgatója leplezte le. Az emlékhelyen a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara, Kémiai Intézete és annak tanszékei, a Kossuth Lajos Tudományegyetem Baráti Köre, a Magyar Kémikusok Egyesülete, szegedi kémikusok és a Beck család is koszorúkat helyezett el. Az emléktábla mellett kapott helyet a Beck Mihály professzor kémikus-családfája, amely több generáción keresztül mutatja be tanítványait.

unideb.hu