Miben más a termálterápia Portugáliában, mint itthon?

Egyetem

A Debreceni Egyetem munkatársainak szervezésében termálterápiákban érintett szakemberek vettek részt az InnovaSPA projekt keretében tanulmányúton Portugáliában.
A Debreceni Egyetem 2018 júniusában kezdte meg a termálterápiákra vonatkozó szakpolitikák fejlesztését célul kitűző InnovaSPA című projekt megvalósítását. Szeptember végén Portugáliában vettek részt a meghívott szakemberek tanulmányúton, ahol a Porto-i Egyetem Orvosi Kara által szervezett program keretében betekintést nyerhettek a portugál termálturizmus specialitásaiba. Az első nap folyamán elméleti alapozás keretében ismertették a vendéglátók előadói a főbb tudnivalókat, az adottságokat, a fejlesztési irányokat és a jövőbeli terveket. A program további részében pedig több helyszín bejárása történt meg. Portugáliában – hazánktól eltérően – elválik egymástól a gyógyászat és a wellness a termálterápiák tekintetében.

Érdekes volt szembesülni azzal a ténnyel is, hogy a kedvező adottságok és a történelmi hagyományok ellenére sem virágzik az iparág, bár vannak erre irányuló próbálkozások (pl. Amarante, Chaves, Sao Vicente). A résztvevőknek lehetősége volt előadás keretében megismerni a Chaves-Verín EGTC-t, amely együttműködés a határ közelségében fekvő települések esetében jó példaként szolgálhat. Természetesen a projekt Irányító Testületének ülése sem maradhatott el, hiszen a tanulmányutak csak fél év múlva folytatódnak újra, a szlovén, a román, a lett és végül a lengyel partnerek szervezésében. Addig a bevont érintettek részvételével értékelik a kollégák az eddig tapasztalatokat, tájékoztatják a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Irányító Hatóságát a tapasztalatokról.