12 ezer hallgatónak kell visszatérítenie az állami képzés összegét

Egyetem

Nincs mindenkinek ingyen az ingyenes egyetemi képzés sem, az állami ösztöndíjas szakok hallgatói ugyanis sokmilliós tartozást is felhalmozhatnak.

Az állami ösztöndíj 2012-es bevezetése óta 333 ezer érintett fiatalból eddig 12 ezer hallgatónál állapítottak meg visszatérítési kötelezettséget – írja a Magyar Nemzet.

Az állami ösztöndíj rendszerét 2012-ben vezették be, azóta a támogatott tanulmányoknak feltételei vannak:

a megadott képzési idő másfélszeresén belül meg kell szerezni a diplomát, majd a következő húsz év alatt legalább annyi ideig Magyarországon kell munkát vállalni, mint ameddig az állam pénzén tanult az illető.

Aki az oklevélszerzési határidőt túllépi, annak a képzési költségek felét, aki pedig a munkavállalási kritérium alól bújna ki, annak a költségek egészét vissza kell fizetnie. Érdemes észnél lenni: a gyógyszerészi képzés ára nyolcmillióra rúg, az általános orvosi képzés ára pedig a 16 millió forintot is meghaladja.

A munkavállalási kötelezettség teljesítésére húsz év áll rendelkezésre, ezt a feltételt így leghamarabb 2033 után lehet számon kérni. Az érintettek egy része kérelemre mentesítésben részesült a visszatérítési kötelezettség alól vagy hazai munkaviszony vállalásával váltotta ki a pénzügyi teljesítést – közölte a lappal az Emberi Erőforrások Minisztériuma.