Új állomásokkal és tíz új kerékpárral gyarapodott az UniBike kerékpárrendszer Debrecenben

Egyetem

Új állomásokkal és tíz új kerékpárral gyarapodott az UniBike kerékpárrendszer, amelyet mostantól közösen üzemeltet a Debreceni Egyetem és a Református Hittudományi Egyetem.
Az együttműködésnek köszönhetően hétfőtől a Kollégium, az Andaházy utcán lévő internátus és a Nagyerdei Stadion előtt is lehet kétkerekűt kölcsönözni.

Az új dokkolókat Kustár Zoltán, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem (DRHE) rektora és Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem (DE) kancellárja avatta fel, akik – stílszerűen – a járműveket elsőként birtokba vevő hallgatók társaságában kerékpáron gördültek be az esemény helyszínére, mintegy jelképezve, hogy új fejezet nyílt a két intézmény egymáshoz szorosan kapcsolódó történetében.

A most létrejött együttműködés is bizonyíték arra, hogy figyelünk egymásra, egymás igényeire, fel tudjuk fedezni az eddig még kihasználatlan lehetőségeket, így mostantól a két éve már sikeresen működő UniBike rendszert nem csupán a Debreceni Egyetem, hanem a Debreceni Református Hittudományi Egyetem hallgatói és oktatói is igénybe vehetik

– fogalmazott Bács Zoltán, a DE kancellárja.

Az UniBike egy fiatalos, innovatív kezdeményezés, amely számtalan praktikus előnyt biztosít mostantól számunkra is

– mondta Kustár Zoltán.

A DRHE rektora hangsúlyozta: a hagyományos együttműködés szeptembertől a két intézmény által közösen indított történelem-vallástanár osztatlan képzéssel is bővül, amelynek keretében öt hallgató kezdheti meg elsőként tanulmányait.

A két egyetem együttműködése az újabb állomások bevonásán túl a kerékpárok igénybevételéhez is alkalmas, számtalan kedvezményt biztosító UniPass kártyarendszer használatára is kiterjed.

Az UniBike és az UniPass előnyeit Gaál István projektfelelő, kancellári megbízott ismertette.

A Debreceni Egyetem által kifejlesztett, az országban egyedülálló intelligens kártyarendszer – többek között – olvasójegyként használgató az egyetem könyvtárában, segít a gépkocsik beléptetésében az intézmény területére, és ugyanezzel igénybe vehető az UniBike szolgáltatása is. A kártyából jelenleg 40 ezer darab van forgalomban. A Hittudományi Egyetemen a rendszer elindulása óta már mintegy 80 kártyát igényeltek

– mondta Gaál István.

A rendszerben jelenleg 100 kerékpár használható, mostantól az újonnan kialakított három állomáshellyel együtt összesen 7 dokkolóban.