A könnyűzenei oktatásról tanácskoztak

Egyetem

Minikonferencián egyeztették az eddigi képzési tapasztalatokat a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán. Az ország több pontjáról érkezett szakemberek a Füredi úti Könnyűzenei Képzési Központot is megtekintették.
Hétről hétre lelkesen gyakorol és készül az a csaknem harminc növendék, akik felvételt nyertek a Debreceni Egyetem és a Kőbányai Zenei Stúdió közösen indított, első könnyűzenei kurzusára. Az országosan egyedülálló lehetőségre nemcsak hallgatók, külső jelentkezők is érkeztek, legtöbben énekesek, de dobosok, billentyűsök, gitárosok és basszusgitárosok is vannak közöttük. Az oktatók három zenekart állítottak össze a tanítványokból, akik a kurzus végén, május második felében gálakoncerten mutatkoznak majd be.

– Rendkívül motiváltak és nyitottak a fiatalok, akik között szép számban vannak külföldiek: kínaiak, nigériaiak és latin-amerikaiak is. Nagyon érdekes hallani például, amikor egy kínai lány LGT-dalt énekel magyarul – sorolta az eddigi tapasztalatokat a Zeneművészeti Kar dékánja, Lakatos Péter, amikor fogadta a vendégeket a Füredi úti Könnyűzenei Képzési Központban.

Az alapokat az egyéni hangszeres óráikon és a zenekari gyakorlatokon is a Kőbányai Zenei Stúdió tanáraitól sajátíthatják el a résztvevők.

– Ahogy annak idején, húsz évvel ezelőtt a stúdió indulása újdonság volt, úgy ez a debreceni kurzus is merőben egyedülálló kezdeményezés. Nagyra becsülöm a Debreceni Egyetemet azért, mert felsőoktatási intézményként megnyitotta kapuit a könnyűzene előtt – emelte ki a minikonferencián Póka Egon, a Kőbányai Zenei Stúdió ügyvezető igazgatója.

Az egyetem hosszútávú terveit is bemutatták a Nemzeti Kulturális Alap Hangfoglaló Programjától, a Music Hungary Szövetség Oktatási Szakosztályától, valamint a Hangszeresek Országos Szövetségétől érkezett szakembereknek. Az intézmény első lépésként szeretné alapszakká fejleszteni az egyelőre szabadon választható tárgyként meghirdetett könnyűzenei kurzust.
– Egy bonyolult folyamatot kell végigjárnunk ahhoz, hogy elindíthassuk a könnyűzenei BA-képzést különböző szakirányokkal. A munkát megkezdtük, a tantárgyleírások készülnek, szeptemberre várhatóan összeáll az akkreditációs anyag – ismertette a feladatokat a szakindítás előkészítésével, koordinálásával megbízott Duffek Mihály, a Zeneművészeti Kar professzora.

Emellett újabb elképzelések is formálódnak, idővel zenei menedzser-, illetve hangmérnökképzést is indítana a Debreceni Egyetem. A hangszeres zene népszerűsítésében missziót vállaló Hangfoglaló Program vezetői szerint erre nemzetközi szinten is igény lenne.

– Meg vagyok győződve arról, hogy egy felsőfokú hangmérnökképzés nem csak a Balkántól a Baltikumig terjedően vonzaná a jelentkezőket, de a Távol-Keletről, Kínából is lenne érdeklődés – mondta Bajnai Zsolt, az NKA Hangfoglaló Program Kollégium vezetője.

A minikonferencia résztvevői a debreceni kurzus és az egyetem jövőbeli elképzelései mellett megismerkedtek annak a könnyűzenei témahétnek a tervével, amit 2018 őszére időzít a Hangfoglaló Program, valamint tájékoztatást kaptak az Európai Unió Music Moves Europe nevű projektjeiről.

unideb.hu