Kerekasztal a határon túli oktatásról

Egyetem
Négy ország képviselői vitatták meg a határon túli magyar kisebbségek oktatási és nyelvi helyzetét a szerdán rendezett tanácskozáson a Debreceni Egyetemen. Az eseményre Erdélyből, Felvidékről, Kárpátaljáról és a Vajdaságból is érkeztek vendégek.

A Doktoranduszok Országos Szövetsége Történelem- és Politikatudományi Osztálya és a Debreceni Egyetem Doktorandusz Önkormányzata közösen szervezett kerekasztal-beszélgetést a határon túli magyar kisebbségek oktatásáról és nyelvi helyzetéről.

– A nemzeti-etnikai kisebbségek oktatásának és a közösségek identitástudatának megőrzése fontos kérdés. Egyetemünk mindig kiemelten figyelt a határon túli magyarság oktatási ügyeire, emellett a Hallgatói Önkormányzat mellett egyre több diák és a rektori vezetés is csatlakozott a Minority Safepack európai polgári kezdeményezéshez – fogalmazott a kerekasztal-beszélgetés megnyitóján Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese.

Az esemény moderátora Jávor András, a Debreceni Egyetem rektori főtanácsadója felvezetőjében az intézmény határon túli kapcsolatairól beszélt. Kiemelte, hogy a közeljövőben indul egy projekt, amelynek keretében határon túli képzések fejlesztésével foglalkozik majd az intézmény.

A teljes cikk és a rendezvényen készült videó a DEHÖK weboldalán érhető el.