Munkaügykről a Science Caféban

Egyetem

A munka világának útvesztőiben segít eligazodni a Science Café, a Debreceni Egyetem tudományos ismeretterjesztő sorozatának következő előadása.
Sokan és gyakran kerülnek tanácstalan helyzetbe, ha munkaügyekről van szó, legyen az munkaszerződés, a munkavállalók, munkáltatók jogköre, vagy csak egy nézeteltérésre okot adó megoldatlan helyzet a munkahelyen. Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ a Science Café „A jövő munkaviszonyai?! – Hogyan érvényesül így a munkához való jog és a szociális biztonsághoz való jog garanciája?” című előadásának segítségével.

Rab Henriett, a Debreceni Egyetem, Állam- és Jogtudományi Kar Agrárjogi, Környezetjogi és Munkajogi Tanszékének docense beszél majd – többek között – a munka világának olyan aktuális kihívásairól, mint a robotizálódás, vagy a közösségi szolgáltatások kérdéseiről. A két területben közös, hogy a megszokott munkajogi keretek között nehezen értelmezhetőek, illetve, hogy létezésük a munkavállalók helyzetét is alapvetően érinti.

– A foglalkoztatási költségek jelentős kiadást jelentenek a munkáltatók számára, ennek leszorítására folyamatos törekvésekkel találkozunk. És ez a kérdéskör a munkaerőhiány európai megjelenésével újabb szempontokkal egészült ki. A probléma kezelésének egyik útja a munkavégzés egyes folyamatainak további robotizálása, ami azonban a klasszikus munkavállalói jogokat is érinti, hiszen a robot nem megy szabadságra és nem lesz beteg sem. Az előadásban ezeket a dilemmákat is feszegetem, ismertetve az aktuális szakmai válaszokat is – mondta az unideb.hu portálnak Rab Henriett.

A Debreceni Egyetem tudományos ismeretterjesztő előadássorozatának továbbra is a Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesboltja (Debrecen, Csapó u. 30.) ad otthont, ezúttal február 7-én, szerdán 17 órától.