Partnerséget épít a kutatóintézet

Egyetem

Magyarországon és Romániában elért nemesítési eredményekről, szlovákiai talajművelési technológiákról, valamint a biogáz-előállítás gazdasági hatékonyságáról is tanácskoztak a Debreceni Egyetem Nyíregyházi Kutatóintézetének nemzetközi szakmai napján.
A Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Nyíregyházi Kutatóintézete évtizedek óta együttműködik a Szlovákiai Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Központ Agroökológiai Kutatóintézetével, már két sikeres európai uniós határon átnyúló projektet valósítottak meg. A jelenleg futó, „Regionális agrárinnovációs képzési és szaktanácsadási központok létrehozása a határmenti régiókban” című Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében szaktanácsadási központokat hoztak létre Nyíregyházán és a szlovákiai Milhostovban, amelyek támogatják a magyar és szlovák gazdálkodókat a termelési folyamatok fejlesztésében, illetve új technológiák elsajátításában.

A magyar és a szlovák kutatóintézetekben rendszeresen bemutatják a nyírségi homoktalajon és a kelet szlovákiai síkságon alkalmazott termesztési technológiákat, nemesített növényfajtákat, tájfajtákat, genetikai alapanyagokat és az integrált termesztési rendszerbe illeszthető növényfajokat. A kutatási eredmények megismertetése és közös hasznosítása hozzájárul a határmenti, periférikus térségek versenyképességének növeléséhez, így közvetetten a vidék lakosságmegtartó képességének javításához is.
Az együttműködés újabb állomásaként nemzetközi szakmai nyílt napot tartottak a Nyíregyházi Kutatóintézetben, melyre a Debreceni Egyetem és a nyitrai Országos Élelmiszeripari és Mezőgazdasági Centrum kutatói mellett Ukrajnából és Romániából is érkeztek szakemberek. Az egynapos rendezvényen tíz előadást hallhattak a résztvevők. Megismerkedhettek többek között az őszi búza szlovákiai talajművelési technológiáival, illetve ezek költség-jövedelem viszonyaival, és értékelték a biogáz-előállítás gazdasági hatékonyságát. Beszámoltak egyes növények Magyarországon és Romániában elért nemesítési eredményeiről, például a nyíregyházi nemesítésű őszi lencséről, a csillagfürtről, valamint különböző babfajtákról és nemesítési alapanyagokról.

A témák között szerepeltek még a legújabb vöröshere nemesítési kutatások, az őszi búza gyomirtási- és sárgarozsda-fertőzöttségi problémái, a szennyvíziszap-komposzt növénytermesztési hasznosítási lehetőségei, valamint a kárpátaljai agrárszektor beruházási folyamatait is megismerhették a szakmai nap résztvevői a Nyíregyházi Kutatóintézet Szaktanácsadási Központjában.

unideb.hu