Képzési megállapodást kötött a DKV és az egyetem

Egyetem

A DKV Debreceni Közlekedési Zrt-vel írt alá együttműködési megállapodást duális képzés indításáról a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi, Műszaki, valamint Természettudományi és Technológiai Kara csütörtökön.
Újabb céggel bővült a Debreceni Egyetem duális képzéseiben résztvevő vállalatok sora, a DKV-val együtt immár mintegy 40 ipari partner közül választhatnak az érdeklődő hallgatók. A november 9-én aláírt megállapodás nyomán a 2018/2019-es tanévtől a Gazdaságtudományi Kar számvitel MSc, vállalkozásfejlesztés MSc, vezetés és szervezés MSc – kontrolling és teljesítménymenedzsment specializáció, illetve emberi erőforrás menedzsment és szervezetfejlesztés specializáció szakjain; a Műszaki Kar műszaki menedzser MSc szakán, valamint a Természettudományi és Technológiai Kar villamosmérnöki BSc szakán indul a DKV-val közös duális képzés.

A csütörtöki szerződésaláíráson a kari vezetők a duális képzés iránti egyre nagyobb keresletet hangsúlyozták, kiemelve, hogy egyre több cég egyre több szakról toborozza ilyen módon leendő munkavállalóit.

Szűcs Edit, a Műszaki Kar dékánja felidézte, hogy a 2015-ben indított duális gépészmérnök alapképzésben már együttműködtek a vállalattal, s nagy öröm, hogy jövőre a műszaki menedzser mesterképzés hallgatóit is várják.

– A mesterszakos hallgatóknak már van egy alapdiplomájuk, így a munkáltatók sokkal több feladatba tudják bevonni őket, a mindennapi munkafolyamatokban is építhetnek a már meglévő tudásukra, a jól teljesítő diákok pedig akár állást is kaphatnak – hangsúlyozta Szűcs Edit.

A Természettudományi és Technológiai Kar vezetője, Kun Ferenc kiemelte, hogy a duális képzés a minőségi mérnökképzés leghatékonyabb módja, mivel a hallgatók gyakorlatorientált formában szerzik meg a tudást.

– Villamosmérnöki képzésünket folyamatosan fejlesztjük, a 2017 szeptemberétől használt tantervben nagyobb hangsúlyt kap az elektronika, az energiagazdálkodás, az energetika, az erős áramú elektronika. Úgy gondoljuk, hogy a DKV csatlakozásával ez a terület még inkább erősödni fog. Terveink között szerepel a villamosmérnök mesterképzés elindítása, amelyben az erősáramú elektronika és energetika specializációként fog megjelenni, így ez az együttműködés az új képzés előszobájának is tekinthető – mondta el Kun Ferenc.

Pető Károly, a Gazdaságtudományi Kar dékánja szerint a közlekedési vállalat érdeklődése igazolja, hogy nem csak a műszaki szakok területén van létjogosultsága a mesterképzésnek.

– A vállalkozások részéről van igény, hogy a gazdaságtudományi szakok hallgatói már a tanulmányaik során közelről megismerjék egy-egy cég humánerőforrás-menedzsment, kontrolling, számviteli, teljesítménymenedzsment, vállalkozásfejlesztési, vezetésszervezési tevékenységét, és a diploma megszerzését követően valós, hasznosítható tudással rendelkezzenek – húzta alá Pető Károly.

Nagy Attila, a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. vezérigazgatója kiemelte: a város egyik legnagyobb, önkormányzati tulajdonú társaságaként fontos, hogy megfelelő szakembergárdával rendelkezzenek.

– A front- és a backoffice vonalán is jól képzett dolgozókra van szükség: közlekedésszervezőkre, közlekedésmérnökökre, illetve a járműüzemeltetés területén gépész-, illetve villamosmérnökökre. A megalapozott, felelős döntéshozatalhoz pedig a gazdaságtudományban jártas szakemberekre – magyarázta Nagy Attila. A vezérigazgató hozzátette: egyre nehezebb megfelelően képzett munkaerőt találni, így a Debreceni Egyetem további szakjairól is várják a közösségi közlekedés fenntartása, üzemeltetése és fejlesztése iránt érdeklődőket.
A DKV Debreceni Közlekedési Zrt. a tervek szerint 10 hallgatót fogad majd a 2018/2019-es tanévtől.

A Debreceni Egyetem a 2018 februárjában induló keresztfélévben is kínál duális képzéseket, melyekre a felvételizők kizárólag a felvi.hu honlapról elérhető e-felvételin keresztül nyújthatják be jelentkezéseiket és fizethetik be az eljárási díjat november 15-én éjfélig.

unideb.hu