Új fegyverek a daganatterápiában

Egyetem

A klinikai onkológia, a daganatos betegségek kezelésének forradalmian új lehetőségeiről hallhatnak előadást mindazok, akik ellátogatnak a Debreceni Egyetem tudományos ismeretterjesztő sorozata, a Science Café soron következő előadására.
A Science Café kéthetente, szokatlan környezetben népszerűsíti közérthető formában a Debreceni Egyetem legfrissebb tudományos eredményeit, érdekességeit. A daganatos betegségek elleni küzdelem új lehetőségeiről Szöőr Árpád, a Debreceni Egyetem Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet munkatársa tart előadást.

A kutatásoknak köszönhetően a daganatos betegségek kezelésének klasszikus protokolljai – sebészet, kemoterápia és sugárkezelés – mellé új terápiás lehetőségként felsorakoztak a különböző biológiai és immunterápiák. A cél a hatékony, célzott terápia létrehozása, amely a beteg szervezetét kevésbé terheli meg, viszont a tumorok széles spektrumára illeszthető. A legújabb vizsgálatok, amelyekbe a Debreceni Egyetem Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet Sejt- és molekuláris terápia kutatócsoportja is bekapcsolódott, a korábban alkalmazott eljárással szemben tökéletesen személyre és daganattípusra szabható, ultraszelektív és specifikus megoldást kínálnak.
– A célzott kezelés megvalósításában az első nagy áttörést az adoptív immunsejtes terápia megjelenése jelentette, amit eddig világszerte több száz hivatalosan bejegyzett és felügyelt klinikai kísérletben alkalmaztak főként bőr, ideg, emlő, nyirokrendszeri és vastagbél daganatok ellen – mondta az unideb.hu portálnak Szöőr Árpád, az intézet munkatársa, a kutatócsoport tagja.

Alapja egy olyan szintetikus fehérje -kiméra antigén receptor (CAR)- beépítése a fehérvérsejtek felszínére, mely egyszerre képes a célzott daganatos sejtet nagy hatásfokkal felismerni és egyben az ölő tulajdonságú sejteket (T-sejtek) aktiválni. A génmódosított T-sejteken alapuló immunterápiás eljárások az elmúlt néhány évben forradalmasították a daganatterápiát, amit 2013-ban a Science tudományos folyóirat „az év tudományos áttörése” címmel ismert el. Jelenleg az Egyesült Államokban, Kínában és Európában csaknem 220 nyitott klinikai vizsgálatban több száz ember kap terápiás kezelésként a legkülönbözőbb daganatokat célzó immunsejt-terápiás készítményeket.

Az előadás november 8-án, szerdán 17 órakor kezdődik a Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesboltjában (Debrecen, Csapó u. 30.).

unideb.hu