Elismerés az anatómiai képzésért

Egyetem

Az anatómiaoktatás korszerűsítésében használt online felületet gyakorlati alkalmazását bemutató pályázatával nyert „Felsőoktatás Nemzetközi Fejlesztéséért Díj – Kiváló gyakorlat” elismerést a Debreceni Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézete.
A Tempus Közalapítvány által meghirdetett díjra különböző témákban 103 pályázat érkezett, ezek közül nyolc kapott elismerést. A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézete az „IKT-eszközök (információs és kommunikációs technológiák), programok innovatív alkalmazása a felsőoktatásban” kategóriában nyerte el a díjat, melyet október 10-én adtak át Budapesten.

A nyertes pályaműben Szűcs Péter intézetigazgató, Juhász Tamás adjunktus és Balogh Attila, a 4D Anatomy elnevezésű online platform fejlesztője az anatómia, ezen belül pedig a boncolás összekapcsolását mutatták be egy korszerű, 21. századi online szoftverrel támogatott módszerrel.

A szimulációs eszközt – országban egyedülálló módon – az idei tanévtől szabadon választható kurzuson alkalmazzák a gyakorlati orvosképzésben a Debreceni Egyetemen. Az új oktatási módszer egyik különlegessége, hogy az Általános Orvostudományi Kar oktatói és hallgatói által az online adatbázisba feltöltött többdimenziós preparátumok lehetőséget adnak magyar és nemzetközi felhasználók, illetve orvosok, oktatók és hallgatók közötti tapasztalatcserére, együttműködésre. Mindez elősegíti a debreceni orvosképzés nemzetközi szintű népszerűsítését is.

Az internetes felület alkalmazása amellett, hogy korszerűsíti az anatómia gyakorlati oktatását a Debreceni Egyemen, biztosítja a diákok önálló otthoni tanulását, valamint segíti anatómiai tudásuk elmélyítését, bővítését.

unideb.hu