Az elődök előtt tisztelegtek

Egyetem

Egykori testnevelő tanáraira emlékezett a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézete a közelgő Mindenszentek alkalmából. Az intézmény oktatói és hallgatói megkoszorúzták a neves testnevelők emléktábláját a Dóczy József utcai sporttelepen.

Egy évvel ezelőtt fát ültettek az egykori testnevelők tiszteletére a Sporttudományi Oktatóközpont oldalában, a Nyirkos István szobor mellett. A juhar cserje azóta megerősödött, a tövében elhelyezett bronztábla pedig őrzi az egyetemi sportélet meghatározó személyiségeinek, többek között Bácsi Gábornak, Balogh Sándornénak, Bokor Lászlónak, Fekete Zsoltnak, Jancsó Józsefnek, Kecskeméti Jánosnak, Kecskeméti Jánosnénak, Korponai Ferencnek, Máthé Gézának, Molnár Jánosnak és Tatár Miklósnak az emlékét.

– Aki ma itt körülnéz, korszerű létesítményeket, karbantartott pályákat, kiváló feltételeket lát. Mindez nem jöhetett volna létre a jelenlegi egyetemi vezetés és a Hallgatói Önkormányzat nélkül, de rendkívüli szerepük volt korábbi testnevelőinknek is, akik szakmai alázatukkal, pedagógiai elveikkel hozzájárultak ahhoz, hogy napjainkban a fejlett infrastrukturális körülmények között már sporttudósokat is képzünk – emelte ki Balogh László, a Sporttudományi Koordinációs Intézet igazgatója az október 17-ei megemlékezésen.

Az eseményen részt vettek az idén indult testnevelő tanár szak hallgatói is, Balogh László az elődök példamutató tevékenységére hívta fel az első évesek figyelmét. Mint elmondta, az egykori testnevelőkhöz hasonlóan a mai fiatalok is lehetőséget kapnak majd arra, hogy a mindennapos testnevelés által formálják a felnövő generációk személyiségét.

Egykori tanártársaira Ökrös István emlékezett, aki 1998-tól 2004-ig volt a Testnevelési Tanszék vezetője. Felidézte, hogy bár sokkal nehezebb infrastrukturális körülmények között dolgoztak, elérték, hogy a hallgatók megismerjék a mozgás örömét.

– Annak idején kevés volt a létesítmény a diákság létszámához képest, de mindent megtettünk azért, hogy stabil alapokat teremtsünk. Örömmel látom a mai infrastruktúrát, a képzési rendszert és az egyetem sportkoncepcióját, mellyel azt hiszem, országos szinten is példaként szolgálhat – mondta Ökrös István.

Az egykori és jelenlegi oktatók, valamint a hallgatók a megemlékezést követően közösen koszorúzták meg a neves testnevelőknek emléket állító bronztáblát a DESOK melletti zöld szigeten.

unideb.hu