Nemzetközi hálózatban a MÉK

Egyetem

Csatlakozott a Tematikus Egyetemi Hálózathoz és az Európai Minősítési Szövetség Platformjához a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara. A résztvevő intézmények az élelmiszerlánc-biztonság oktatását és kutatását célozzák.
A Tematikus Egyetemi Hálózatot és az Európai Minősítési Szövetség (European Qualification Alliance) Platformját a Bonni Egyetem Agrártudományi Kara és a European Retail Academy kezdeményezésére hozták létre az élelmiszerlánc-biztonság oktatására és kutatására. Az alakuló ülést Európa egyik legnagyobb élelmiszeripari szakkiállításán Kölnben, az ANUGA-n tartották október 8-án, vasárnap. A platform tagja lett a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara is, az intézményt Komlósi István dékán, valamint Kovács Béla, az Élelmiszertudományi Intézet vezetője, egyben az élelmiszerbiztonsági és minőségi mesterszak vezetője képviselte.

Az együttműködési fórum tagjai a teljes élelmiszerlánc-biztonság területén fejtik ki tevékenységüket, mint például a GLOBAL G.A.P., az International Featured Standards és a GS1 Germany. A debreceni agrárkar – a platform célját követve – folytatja tevékenységét a hazai Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform tagjaként is. Mind kutatási, mind oktatási tevékenységét ennek jegyében alakítja ki, amit a minősített élelmiszerlánc-infrastruktúra fejlesztéséért indított GINOP-pályázat is támogat.

A Kölnben létrejött platform tevékenységi körét a kutatásban a zoonózisok és az új betegségek terjedésének megelőzésében, korai riasztási rendszerek kiépítésében, élelmiszerbiztonsági kockázatok csökkentésében, az egészséges élelmiszerláncban (one health), integrált védekezési eljárásokban, hulladékgazdálkodásban, veszteségcsökkentésben fejti ki. Oktatási területen a közös élelmiszerlánc biztonsági képzések (rövid és hosszú idejű) kialakításában fogalmazta meg tevékenységét a szervezet, a folyamatosan változó és bővülő ismeretanyag gyűjtésére, illetve továbbítására pedig olyan eszközöket választanak, mint pl. a living handbook, egy folyamatosan szerkeszthető open access könyvcsomag.

A platform következő, 2018-ban esedékes közgyűlése színhelyéül a Debreceni Egyetemet választotta.

unideb.hu