Hétfőn rajtol a 15. Mentálhigiénés Egyetemi Napok

Egyetem

A testi-lelki egészség fontosságára és a fogyatékkal élők problémáira hívja fel a figyelmet a 15. Mentálhigiénés Egyetemi Napok október 9-19. között, melyet a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja a Lelkierő Egyesülettel közösen szervez.
A Debreceni Egyetem vezetése az országban elsőként hozta létre 2001-ben a Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központot azzal a céllal, hogy szakszerűen segítse, támogassa a lelki gondokkal küszködő, illetve a fogyatékossággal élő hallgatókat a tanulásban és mindennapi életükben egyaránt.

A mostani rendezvény keretében láthatja a közönség az 1945 című, Oscar-díjra jelölt filmet, a vetítést beszélgetés követi az alkotókkal. A Párkapcsolati Szabadegyetemen a jó párkapcsolat és kérdésköre kerül terítékre, valamint idén is megküzdhetnek a csapatok a Mentál Kupa Egyetemi Labdarúgó Torna vándorserlegéért.

Az Esélyegyenlőségi Nap versenyeinek a Böszörmény úti Campus ad otthont, ahol a játékosságé lesz a főszerep. A program érzékenyíti a résztvevőket a fogyatékossággal élő embertársaik mindennapi problémái iránt, és hangsúlyozza az esélyegyenlőség fontosságát. A szervezők 3-5 fős csapatok jelentkezését várják, akik a helyszínen regisztrálhatnak a versenyre. A „Ki segít a segítőknek” című előadás és az autogén tréning pedig a fogyatékkal élőkkel foglalkozó szakemberek mindennapjaiba nyújt betekintést.

A Debreceni Egyetemen a 2017/18-as tanévben több mint 200 fogyatékkal élő – látás-, hallás, vagy mozgáskorlátozott, kommunikációban akadályozott – hallgatót regisztrált a központ, de a szakemberek szerint bárki kerülhet olyan élethelyzetbe, akár beilleszkedési nehézségek, párkapcsolati, vagy életvezetési problémák, esetleg lelki egészséggel kapcsolatos gondok miatt, amikor fontos lehet a szakemberek által nyújtott támogatás.

A programsorozat zárásaként október 19-én az ország felsőoktatási intézményeiben dolgozó fogyatékos-ügyi koordinátorok részvételével szakmai műhelyt tart a Debreceni Egyetem.

 program