Ruszoly József

Elhunyt Ruszoly József, a debreceni jogászképzés újjáalapítója

Egyetem

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar nyugalmazott egyetemi tanára Dr. Ruszoly József 2017. szeptember 24-én váratlanul elhunyt. Dr. Ruszoly József Debrecenben folytatott középiskolai tanulmányok után a Szegeden szerzett jogi diplomát.

1963-tól 1981-ig a szegedi Jogtörténeti Tanszéken tevékenykedett, bejárva az egyetemi grádusokat a gyakornokságtól a docensségig. 1981-ben Miskolcon, a Nehézipari Műszaki Egyetemen egyetemi docensi beosztásban megszervezte a Jogtörténeti és Jogelméleti Tanszéket, amelyet 1988-ig vezetett, s ahol egyetemi tanárrá nevezték ki 1986-ban. Szegedre visszatérve 2005-ig a Jogtörténeti Tanszék vezetője volt. További jogviszonyban újjáalapító professzorként 1995-2000 között a Kossuth Lajos Tudományegyetem (Debreceni Egyetem) Jog- és Államtudományi Intézetének igazgatója, a Jogtörténeti és Jogbölcseleti Tanszéknek pedig vezetője volt.

Az utóbbi évek egyik, nemzetközileg is legelismertebb hazai jogtörténésze, iskolateremtő egyéniség. Tanítványai ma a hazai jogtörténeti tanszékek csaknem felét vezetik. Kutatásai főként a hazai – kitekintésben az európai – polgári képviseleti rendszerek történetére irányulnak. Előbb a választójog és a választási bíráskodás, az utóbbi években pedig emellett a honi municipális önkormányzatok 19-20. századi történetével is foglalkozott, ill. foglalkozik. Eddig több mint hatszáz közleménye, és tucatnyi szakmailag megkerülhetetlen könyve és nagyobb átfogó tanulmánya jelent meg.

Egyetemünk történetének aranykönyvébe azzal írta be nevét, hogy elévülhetetlen érdemeket szerzett az 1949-ben felfüggesztett debreceni jogászképzés 1996-os újraindításában. Félévtizedes fáradhatatlan szervező munkája nélkül ma nem létezhetne a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara.

unideb.hu