Két újabb debreceni egyetemi tanszék tiltakozik Putyin díszpolgári címe ellen

Egyetem

Két hete döntött úgy az egyetem vezetősége, hogy civis honoris causa (díszpolgár) címet adományoz Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, mert “mind az Orosz Föderáció jelentős szerepet szán a Debreceni Egyetemnek a Paks 2 beruházásban”.A döntéstől először az Alkotmányjogi Tanszék határolódott el, Facebookon jelentettek meg egy közleményt erről:

 A testület döntésével semmibe vette azokat a polgárait, akik a tudományos és az oktatási szabadság versenyfeltételei között járultak hozzá az intézmény nehezen megszerezhető jó híréhez. Az autokraták magasztalása elfogadhatatlan számunkra, mindennel ellenkezik, amit az egyetemi szakmai munkánk során képviselünk

A szervetlen és analitikai kémiai tanszék már korábban csatlakozott hozzájuk, most pedig két másik tanszék is kifejezte nemtetszését.

Az analízis tanszék weboldalán ez olvasható:

A Debreceni Egyetem Analízis Tanszékének munkatársai a 2017. szeptember 5-én és 6-án lefolytatott titkos szavazás alapján egyhangúlag támogatják a Debreceni Egyetem Alkotmányjogi Tanszékének, valamint Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszékének az állásfoglalását Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin Civis Honoris Causa címmel történt kitüntetésével kapcsolatban. A Debreceni Egyetem Szenátusa döntésével semmibe vette azokat a polgárait, akik a tudományos és az oktatási szabadság versenyfeltételei között járultak hozzá az intézmény nehezen megszerezhető jó híréhez. Az autokraták magasztalása elfogadhatatlan számunkra, mindennel ellenkezik, amit az egyetemi szakmai munkánk során képviselünk. 

A fizikai kémia tanszék ezt a szöveget tette közzé:

A Debreceni Egyetem TTK Fizikai Kémiai Tanszék munkatársainak nagy többsége támogatja a Debreceni Egyetem ÁJK Alkotmányjogi Tanszék állásfoglalását Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin Civis Honoris Causa címmel történt kitüntetésével kapcsolatban.