Kósa a “magyar felsőoktatás védelmével” magyarázta a CEU ellehetetlenítését

Egyetem Ország

A magyar felsőoktatás védelmével indokolta a felsőoktatási törvény külföldi egyetemeket érintő módosítását Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a parlamenti szavazás után tartott keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

A most elterjedt “lex CEU” megnevezéssel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a CEU alapítója, Soros György 2005-ben írt Magyar Bálint akkori SZDSZ-es oktatási miniszternek egy levelet, amelyben megköszönte az új felsőoktatási szabályozást, de megkérte a kormányt, hogy a “lex CEU” szabályozást ezzel párhuzamosan tartsák fenn.
Megismételte: az elfogadott törvénymódosítás a Közép-európai Egyetem működését, oktatási programját nem érinti – mert az egy magyar egyetem magyar akkreditációval -, a Central European University (CEU) azonban az Egyesült Államokban van bejegyezve, ahol viszont nem végez oktatási-kutatási tevékenységet. Ugyanakkor erre “az oktatási tevékenység nélküli szervezetre” hivatkozva adnak ki amerikai diplomát a magyarországi Közép-európai Egyetemen – tette hozzá a frakcióvezető. Ez szerinte megtévesztő, jogi trükk, kiskapu, amit be kell zárni.

A magyar felsőoktatás védelme megkívánta, hogy a Fidesz támogassa a módosítást – jelentette ki, visszautasítva, hogy a törvény érintené a tanszabadságot.

A javaslat kivételes sürgős elfogadását Kósa Lajos azzal magyarázta, hogy egy elhúzódó parlamenti eljárás esetén az érintett egyetemeknek kevesebb idejük lenne felkészülni az új szabályokra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.